Okrugli stol

„Nužnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama - moguće štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju"

VIŠE IZ RUBRIKE

Edukacija i senzibiliziranje javnosti

Okrugli stol „Nužnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama - moguće štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju" održan je danas u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Karlovac.

-Prema nekim svjetskim pa i našim prosjecima, gotovo 16 posto starije populacije doživljava nasilje bilo koje vrste, psihičko, tjelesno ili socijalno, to su najčešće vrste nasilja. Najbitnija je edukacija i senzibiliziranje javnosti, da se što više građana uključi, da se druže sa starijim osobama, da ih promatraju, da zatraže pomoć, obrate se službenim osobama i na taj način senzibilizacijom javnosti kao i u svim vrstama nasilja radi se prevencija, istaknula je Vlatka Srpak Gvozdanović, volonterka Gradskog društva Crvenog križa Karlovac.

O prevenciji nasilja nad starijim invalidnim osobama govorila je Blaženka Presečan, predsjednica Saveza udruga s invaliditetom Karlovačke županije.

 -Osoba koju na bilo koji način zlostavljate i zapuštate je žrtva, ali osobe s invaliditetom i teško bolesne osobe su dvostruka žrtva, pogotovo žene koje su najčešća žrtva zlostavljanja, a naročito ako se radi o osobama s intelektualnim poteškoćama. U tom slučaju osobe mogu biti zlostavljane, a da one to niti ne prepoznaju, niti su svjesne da ih se zlostavlja. Na mjesečnoj bazi imamo barem 20-ak što prijava, pritužbi ili zahtjeva za savjetom za pomoći za modelom kako da se to promijeni i ne događa, a da takve osobe ne ostanu bez ikakve pomoći koja im je potrebna, kazala je između ostalog Presečan.

Na moguće štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju osvrnula se Sabina Angelina Latin, predsjednica udruge StarKA.

-Potpisivanje takvih ugovora je često glavni razlog nasilja nad starijima, poglavito ekonomskog nasilja, a kasnije psihičkog i fizičkog nasilja. Upravo sutra u Saboru nas očekuje prvo čitanje Zakona o obveznim odnosima kojim se ti ugovori definiraju i očekujemo jako dobre i velike promjene vezane uz sklapanje takvih ugovora. Prvo je svakako ustrojavanje registra ugovora o uzdržavanju kojima će se pratiti tko je sklopio i koliko ugovora, koliko njih je poništeno, u kakvom su procesu, a svaki budući primatelj uzdržavanja moći će vidjeti je li osoba s kojom potpisuje ugovor već imala iskustva i sklapala takve ugovore i kako je to prošlo, izjavila je između ostalog Latin.

Okrugli stol održan je u sklopu projekta Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za programe usmjerene unapređivanju kvalitete života i zaštite prava starijih osoba.