Novo ruho zgrade Veleučilišta pričekat će do jeseni
VIŠE IZ RUBRIKE

Karlovački centar visokog obrazovanja,Veleučilište u Karlovcu, svoje novo ruho morat će pričekati do rujna 2020. godine. Naime, epidemija koronavirusa svoj je danak uzela i radovima na energetskoj obnovi zgrade Veleučilišta na Strossmayerovom trgu. Prvotna predviđanja kraja radova su bila za proljeće, no kako trenutno stvari stoje ona će se produžiti do rujna.
Unutrašnjost Velučilišta skriva „Atrij znanja“, projekt koji stavlja naglasak na područje prehrambene tehnologije, preciznije pivarstva. Radovi obuhvaćaju adaptaciju i proširenje prostora mini pivovare, uređenje i opremanje prostora za kemijski i mikrobiološki laboratorij, natkrivanje i opremanje atrija i uređenja potkrovlja, opremanje prostora knjižnice, senzorskog laboratorija, praktikuma i kabineta za projektnu nastavu.
- Provedbom „Atrija znanja“ povećat će se obrazovne i znanstveno-istraživačke aktivnosti Veleučilišta kao i dosadašnji prostorni kapaciteti koji će omogućiti studentima provedbu vježbi u manjim grupama. To će doprinijeti kvaliteti nastave te će se opremiti studentska pivovara s pripadajućim laboratorijem. Laboratoriji će studentima omogućiti kvalitetniju praktičnu nastavu, ali i mogućnost sudjelovanja u znanstveno istraživačkim aktivnostima s profesorima – mentorima. Kako je jedan od ciljeva projekta i kvalitetnija suradnja s poslovnim sektorom, kroz provedbu zajedničkih projekata vezanih uz razvoj novih inovativnih proizvoda, studenti će se već tijekom studija upoznati s potencijalnim poslodavcima što će im omogućiti bolju poziciju na tržištu rada, istaknula je dekanica Veleučilišta u Karlovcu Nina Popović.
Kroz gradnju pivovare nastoji se vratiti nekada jaka tradicija pivarstva u središte karlovačke Zvijezde. Glavni protagonisti te priče bili bi studenti, odnosno budući pivari. Tako bi se možda nekadašnja, sada već polako minula, tradicija pivarstva vratila na mlade generacije.
-Realizacijom projekta osigurat će se kvalitetna znanstveno istraživačka infrastruktura za proizvodnju piva, testiranje i praćenje kvalitete piva, provedbu znanstvenih istraživanja u području pivarstva, pružanje usluga poslovnom sektoru kroz korištenje laboratorija kao i jačanje formalnog i neformalnog obrazovanja u području pivarstva, nadodala je dekanica.
Podsjetimo, „Atrij znanja“ počeo je potpisivanjem ugovora o provedbi projekta u lipnju 2018. godine, a sami radovi na zgradi su počeli u siječnju 2019. Cjelokupan tijek radova trebao je trajati 24 mjeseca. Vrijednost projekta je 39 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Veleučilište u Karlovcu s projektima ne miruje, tome u prilog ide provedba triju projekata financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj - „Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke – SIRENA“, „Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica“ i „Atrij znanja“ te jednog projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda - „Snaga vještina - unapređenje stručne prakse na stručnim studijima Veleučilišta u Karlovcu“.
U engetskoj obnovi je i druga zgrada Veleučilišta, ona u Meštrovićevoj ulici. Krajem kolovoza 2019. godine radovi su bili na pola puta, a sada će se malo produžiti, no ne treba na to gledati pesimistično. Akademske pogodnosti koje će studenti dobiti energetskom obnovom su veliki, a uz kao što znamo, dobre stvari isplati se čekati. Obnovom zgrade u Meštrovićevoj ulici dodatno će se proširiti kvaliteta akademskog obrazovanja u Karlovcu.
-Cilj energetske obnove zgrade Veleučilišta je ušteda toplinske energije za grijanje. Zgrada Veleučilišta dobila je novu plastičnu stolariju, novu fasadu, rekonstruirane sanitarne čvorove, nove instalacije, novu LED rasvjetu te ugrađene termostatske ventile. Zgrada trenutno ima i komunikaciju prilagođenu osobama sa smanjenom pokretljivošću, rekla je dekanica Popović.
Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europske unije iz Opreativnog programa Konkurentnosti i kohezije 2014-2020. Ukupna vrijednost investicije 6 milijuna i 541 tisuću kuna . (M.Marinović)
foto: Igor Čepurkovski