Free Dance

Novo, četrnaesto izdanje Karlovac Dance Festivala uskoro u Karlovcu!

VIŠE IZ RUBRIKE

  Suvremeni ples

  Novo, četrnaesto po redu izdanje Karlovac Dance Festivala, međunarodnog festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, započinje uskoro i održat će se već tradicionalno u dva ciklusa - ljetnoj i jesenskoj ediciji.

  Novo, četrnaesto po redu izdanje Karlovac Dance Festivala, međunarodnog festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, započinje uskoro i održat će se već tradicionalno u dva ciklusa - ljetnoj i jesenskoj ediciji. Ljetna edicija održat će se od 27. do 29. lipnja, dok će se jesenska edicija održati u dva bloka: prvi blok održat će se od 15. do 28. listopada, a drugi od 18. do 11. studenoga.

  Ljetno izdanje Karlovac Dane Festivala uključit će tri suvremene plesne predstave recentnih i mladih umjetnika, rezidencijski i radionički program te popratni glazbeno-plesni program. Predstave će biti izvedene u kinu Edison te u Gradskom kazalištu Zorin dom.

  Jedan od osnovnih ciljeva festivala jest učiniti ples dostupnim svima kao i približiti karlovačkoj publici uvid u recentne preokupacije u suvremenom plesu kao i u inovativne umjetničke pristupe. Posebna vrijednost festivala jest upravo edukativna - približiti suvremenu plesnu umjetnost široj javnosti, posebice djeci i mladima, kako bi kroz percepciju izvedbene umjetnosti kreirali naviku i kontinuitet u konzumaciji kulturno-umjetničkog sadržaja.

  Festival će 27. lipnja u 18.30 sati u kinu Edison otvoriti predstava Tugospjev mlade umjetnice Sare Trbara, rad u nastajanju koji se razvija u okviru Modularne škole Nomadske plesne akademije Hrvatska.  Autorica Trbara u procesu 'sakupljanja' tuge povezuje tekstil, zvuk, tekst i pokret pokušavajući stvoriti veću propusnost među različitim medijima omogućujući  transformaciju slike i značenja.

  Drugog dana festivala, 28. lipnja u 20 sati u kinu Edison bit će izvedena predstava Ovo nije mali ples Sonje Pregrad - riječ je o ispitu studentica i studenata 3. godine preddiplomskog studija Suvremeni ples iz kolegija Izvedbeni projekt 1, a izvođači su: Mateo Babić, Jana Božić, Marina Brajdić, Lea Brdsko, Nina Jugo, Ivona Mezulić i Marija Pehar. 'Naša predstava je istovremeno i proslava njihovog dosad uloženog rada i vremena provedenog zajedno. Ona je i parabola o tome kako su nam tijela uronjena u međuovisnost i kako se ono čega se sjećamo, što jesmo i što možemo biti, fizički međusobno dodiruje', o izvedbi kaže Sonja Pregrad.

  Izvedbeni dio programa ljetne edicije završava 29. lipnja u 18 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom izvedbom interaktivne koncertne predstave za djecu i odrasle Brlog prema konceptu i koreografiji Irme Unušić. Predstavu izvode Vanesa Petrac, Ivan Marojević i Irma Unušić. Predstava je namijenjena za djecu od 4 do 11 godina.

  Pored izvedbenog program, Festival tijekom ljetne edicije kroz suradnju i partnerstvo s Nomadskom plesnom akademijom Hrvatska i njihove programe Domino rezidencija i Modularna Škola uključuje i rezidenciju Performance Situation Room umjetnica: Aleksandre Janeve Imfeld, Larise Lipovac Navojec,  Koraljke Begović, Irme Unušić i Melite Spahić Bezjak.

  Popratni program uključuje glazbeni program - nakon službenog otvaranja Festivala, u četvrtak, 27. lipnja od 19.30 sati održat će se KDF party, a posjetitelje će zabavljati Hrvoje Jelinčić aka DJ hrwo E.

  Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Karlovca i uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. KDF014 ljetna edicija odvija se u sklopu karlovačkog  Zvjezdanog ljeta.  Ulaz na sve programe je besplatan. Ulaznice za predstave preuzimaju se neposredno prije predstave na lokacijama izvedbe.

  Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://freedance.hr/kdf-hr/