Prvi Karlovački

Novih šest slučajeva zaraze u Hrvatskoj, dvoje preminulo

Autor: Miloš Milovanović

22.05.2020

Koronavirus

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno šest novoooboljelih osoba zaraženih koronavirusom, objavila je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba Bujević.

Četvero oboljelih je iz Brodsko – posavske županije te po jedno iz Osječko – baranjske i Splitsko dalmatinske županije. Ukupno je testirano 59.911 osoba, a u protekla 24 sata njih 1.820. Hospitaliziranih je 15 manje, tako da ih je trenutno 102. Na respiratoru je pet osoba. Ukupno je ozdravljenih 2.011, a bolesnih 133. U samoizolaciji se nalazi još 471 osoba. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, jedna u KB Split i i jedna u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, pa je u epidemiji ukupno preminulo 99 osoba, kazala je dr. Grba Bujević.

Imamo svega 133 aktivno oboljelih, to je izuzetno dobra brojka, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar turizma Gari Capelli govorio je o popuštanju mjera.

Turisti dolaze. Imamo pojačan dolazak iz Slovenije, kazao je ministar.

Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27.5. napravit ćemo web aplikaciju koju će turisti moći ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u par minuta

Krajem mjeseca ćemo dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije, kazao je Cappelli i nastavio.

Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Mi smo zaokružili, informacije će ovih dana ići prema turistima koji bi trebali doći krajem svibnja. Njemačka će u lipnju omogućiti odlazak svojih građana u inozemstvo, isto vrijedi i za Poljsku, kazao je.

Turisti koji dolaze neće moći reći da se neće znati ponašati u Hrvatskoj, dobit će prave informacije, rekao je ministar Capelli.

Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će se što više poticati događanja na otvorenom i govorila o četvrtoj fazi popuštanja mjera.

Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju više od 500 ljudi. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka takva događanja organizatori obrate Ministarstvu kulture, kazala je.

Mi smo sa turizmom krenuli, ali hrvatski granični prijelazi su jedini prijelazi sa gužvama, rekao je načelnik Stožera i ministar Davor Božinović.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je potvrdio kako je predsjednik DIP-a Đuro Sessa uputio dopis prema HZJZ kako bi HZJZ napravio popis mjera za parlamentarne izbore.

Radit ćemo na tome. Održali smo sastanak. Epidemiolozi će se sastati i razmotriti neke od ključnih momenata koji su bitni za funkcioniranje preporuka. Počet ćemo ih pisati, kazao je.

Capak se ne slaže s tvrdnjom da Hrvatska nema niti jednu mjeru za turiste koji dolaze u Hrvatsku.

Mi imamo puno bolju situaciju od ostalih zemalja, istaknuo je Capak.