Prvi Karlovački

Novih dvoje oboljelih u županiji

24.03.2020

Koronavirus

U Karlovačkoj županiji je 16 osoba kod kojih je dokazana infekcija koronavirusom. Od toga broja, 10 osoba nalazi se u izolaciji u OB Karlovac, dvije su u KB „ Dr. Fran Mihaljević“, a četiri osobe su za sada na kućnom liječenju. Ukupno je bilo 126 kontakata oboljelih osoba, a s današnjim danom u samoizolaciji je 101 kontakt oboljelih osoba. Čekaju se još tri nalaza uzetih uzoraka. Oboljeli su u dobi od 37 do 82 godine, a prosjek dobi oboljelih osoba je 58 godina, s time da je oboljelo sedam žena i devet muškaraca. Ukupno je do sada u OB Karlovac uzeto 82 uzorka, izvijestila je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije epidemiologinja dr. Biserka Hranilović.

Dodala je da je za sprječavanje širenja ove bolesti od izuzetne važnosti istinitost i sveukupni podaci o kontaktima oboljelih. Još jednom je poručila da se samo izbjegavanjem kontakata s drugim osobama može spriječiti širenje bolesti te će u konačnici širenje ove bolesti ovisiti o nama samima i o našoj odgovornosti.

Kao što je poznato od ponoći je na snazi Odluka o ograničavanju kretanja između gradova, osim uz važeće propusnice. Zamjenik načelnika Stožera Goran Franković je istaknuo da se one ne mogu i ne smiju zloupotrebljavati.

Apeliramo na poslodavce i građane da dnevne migracije svedu na najmanju moguću mjeru. Izdavanje propusnica pokušat ćemo riješiti elektroničkim putem i ne bi trebali stvarati gužve ispred stožera gdje se propusnice izdaju. Nemojte tražiti nešto za što nije nužno potrebno izdavati propusnicu, poručio je Franković.

Upozorio je još jednom da se moraju poštivati propisane mjere zaštite, posebice u trgovačkim centrima. Podsjetio je da osobe moraju biti odmaknute najmanje dva metra. Grupiranje ispred prostora, također mora biti pod nadzorom. Ne bude li tako, reagirat će nadležna tijela te zatvarati takve objekte.

Na pressici Stožera je bio i načelnik PU karlovačke Darko Bratić koji je izvijestio da policija provodi kontrolu svih odluka Nacionalnog stožera, ustvrdivši da građani najvećim dijelom poštuju odluke.

Najveću pozornost izazvala je zadnja odluka kojom se uvode određene restrikcije u kretanjima građanima u mjesta izvan prebivališta ili mjesta uobičajenog boravišta. Karlovačka policija provodi nadzor na 12 punktova u županiji i provjerava opravdanost i osnovanost kretanja građana. Policija osigurava karlovačku bolnicu te dva objekta karantenskog tipa na  području Vojnića i Grabovca. Uz to policija kontrolira i poštivanje mjere samoizolacije. Od nešto manje oko 900 osoba obuhvaćenih ovom mjerom, utvrđeno je 38 kršitelja. Policija je obavila i kontrolu među vikendašima koji su pristigli nakon potresa u Zagrebu. Provjereno je 80 objekata u kojima je zatečeno 46  vikendaša te kod niti jednoga nije utvrđena mjera kršenja samoizolacije, izvijestio je Bratić.

Odgovarajući na jedno od brojnih novinarskih pitanja o kontroli migranata i onemogućavanja ulaska u Hrvatsku, Bratić je rekao da se kontrola obavlja u prostoru granične crte i u tom smislu nema bojazni da se te osobe pojave u urbanim sredinama. Isto tako u ovom trenutku manji je pritisak migranata na državnu granicu.

U Karlovcu je jedan sportski događaj bio presudan za zarazu više građana, a epidemiologinja dr. Hranilović je izvijestila da se radilo o okupljanju 28 osoba. Upravo s tog skupa je evidentirano šest oboljelih, dok su pod zdravstveni nadzor stavljene 22 osobe.

Imamo i četiri oboljele osobe koje su bliski, obiteljski kontakti ljudi koji su bili na događaju, a jedna je osoba povezana s osobom s događaja preko radnog mjesta te dva člana obitelji. Ukupno ih je s ovim sportskim događajem povezano 13, a tri nisu, rekla je Hranilović.

Ustvrdila je da se ne može govoriti o nultom pacijentu na tom događaju jer nitko nije imao simptoma, a dvije osobe koje su tamo bile možda imaju i različiti izvor zaraze.

Prokomentirala je i jučerašnji istup dr. Kožula u Osijeku koji je kazao da je Karlovčanin prenio zarazu dvojici Osječana.

To ne mogu komentirati. Mi smo obavili epidemiološku anketu s oboljelim te on  nije imao simptome kada je krenuo na put. Kod njega su se pojavili prvi  simptomi  u noći nakon dolaska u Karlovac, kazala je članica Stožera epidemiologinja dr. Biserka Hranilović. (m.m.)