Hajsan Dolinar: Ove godine značajno se povećalo traženje stipendija za deficitarna zanimanja

Novih 70 županijskih stipendija učenicima i studentima

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovačka županija nastavlja i u ovoj školskoj godini stipendirati učenike i studente. Sukladno Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata na području Karlovačke županije i važećim Odlukama župana za ovu školsku, odnosno akademsku godinu dodijeljeno je ukupno 70 stipendija, od čega 35 za učenike i isto toliko za studente. Visina stipendije za učenike iznosi 400, a za studente 700 kuna mjesečno. Među dobitnicima stipendija je i studentica Maja Orlić.

  -Studiram biotehnologiju – istraživanje lijekova na fakultetu u Rijeci i dobila sam stipendiju u kategoriji darovitih studenata. Planiram ostati u Hrvatskoj sve dok ne završim doktorat. Onda ću vidjeti kakvo će biti stanje u zemlji te ću odlučiti hoću li ostati ovdje ili ići van. Ovaj novčani iznos puno će mi pomoći u školovanu.

  Uručujući ugovore o stipendiranju zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je rekla.

  -Ono što je novina od prošle godine je to da smo za deficitarna zanimanja podijelili 15 stipendija, prije ih je bilo po desetak kako za darovite tako i za učenike i studente slabijeg socijalnog statusa. Od 104 prijavljena studenta, 35 ih je podijeljeno; no kada oduzmemo 39 studenata koji nisu zadovoljili formalne uvjete i dodamo da ih je dvadesetak dobilo iz drugih izvora dolazi se do izračuna da su skoro svi studenti dobili stipendije. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podijelilo je 3.400 STEM stipendija, 18 milijuna kuna stipendija  je podijelilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta  i to učenicima koji se školuju po jedinstvenom modelu obrazovanja. Pored toga devet njih dobit će jednokratne novčane iznose pomoći od 1.200 do 1.500 kuna. Iz svega proizlazi da  nije ostao ni jedan student koji je zatražio stipendiju, a da nije dobio neki od oblika stipendiranja, dali od Karlovačke županije ili drugih izvora poput općina i ministarstava.

  Ove godine značajno se povećalo traženje stipendija za deficitarna zanimanja ističe Hajsan Dolinar i kaže.

  -Tako je Povjerenstvo za dodjelu stipendija donijelo odluku da će još povećati broj stipendija za deficitarna zanimanja. Upravo je to i naša intencija gdje mi zapravo želimo učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja motivirati da ostanu u Karlovačkoj županiji i da baš tu nađu svoje mjesto rada.