S jučerašnjim danom u Karlovačkoj županiji cijepljeno je 618 osoba, od toga 263 korisnika domova za starije i nemoćne i 355 osoba iz sustava zdravstva

Novih 67 slučajeva zaraze u županiji, od početka koronakrize umrlo 240 osoba

VIŠE IZ RUBRIKE

  U protekla 24 sata na području Karlovačke županije zabilježeno je novih 67 slučajeva zaraze koronavirusom. Kod 36 osoba zaraza je potvrđena na PCR testiranju, a kod 31 osobe na brzom antigenskom testiranju, izjavio je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite  ravnatelj  Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

  -S jučerašnjim danom u Karlovačkoj županiji cijepljeno je 618 osoba, od toga 263 korisnika domova za starije i nemoćne i 355 osoba iz sustava zdravstva. Cijepljeni su djelatnici sve tri bolnice, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo i nema prijavljenih nuspojava od cijepljenja, kazao je Zoretić.

  O stanju u sve tri bolnice na području županije govorila je ravnateljica dugoreške Specijalne bolnice za produženo liječenje dr. Višnja Mikuljan.

  -U bolnici u Dugoj Resi je hospitalizirano 43 COVID pozitivnih i 30 negativnih pacijenata, u ogulinskoj bolnici je 28 pozitivnih i 9 negativnih, a u Karlovcu 47 pozitivnih i 149 negativnih pacijenata. Ukupno hospitaliziranih pozitivnih je 113,  na respiratoru su četiri bolesnika, a četvero ljudi je preminulo; troje u Karlovcu i jedan u Ogulinu. Ukupan broj umrlih do sada od početka koronakrize je 240.

  Odgovarajući na novinarsko pitanje o daljnjoj dinamici cijepljenja u Karlovačkoj županiji Branko Zoretić je rekao.

  -Trenutno smo na 30 posto procijepljenih korisnika u domovima za starije i nemoćne osobe, a isti postotak je i u zdravstvenom sustavu. Ove kategorije su i u prioritetu cijepljenja i kada oni budu procijepljeni onda će se cijepljenje „spuštati“ na primarnu zdravstvenu razinu. U ponedjeljak bi trebali dobiti 500 doza Pfizerovog cjepiva, odnosno do kraja siječnja još 1.500 doza. Uz to stići će i 230 doza cjepiva tvrtke Moderna. Zavod za javno zdravstvo imat će dva tima za procjepljivanje, Dom zdravlja Karlovac jedan mobilni tim koliko će imati i ozaljski Dom zdravlja. Zavod za hitnu medicinu imat će pak dva mobilna tima, za nepokretne osobe i invalide.

  Kazao je da do sada nije zabilježen niti jedan slučaj oboljelih osoba od gripe. Ravnateljica dugoreške bolnice dr. Višnja Mikuljan najavila je pak u ponedjeljak  otvaranje polikliničkog dijela ove bolnice.

  -U Poliklinici dugoreške bolnice u ponedjeljak počinjemo raditi s punim kapacitetom budući da je bila zatvorena prije nekih mjesec i pol dana kada  se pojavila korona u bolnici. Tada je ostao raditi dio Poliklinike i to  rentgen, ultrazvuk i laboratorij. Preko centralnog šaltera pozvali smo sve bolesnike s lista čekanja i nadamo se da se da će se one brzo smanjiti. Pozivam sve da mogu doći na pregled, čak i bez neke posebne narudžbe, ako je nešto hitno.