Najviše nas veseli činjenica da je na području županije u odnosnu na prošlu godinu više oko sto obrta i sa zadnjim danom studenog njihov broj je iznosio 1942

Novi Zakon o obrtu kruna razvoja obrtništva, na području županije ove godine oko sto obrta više nego lani

VIŠE IZ RUBRIKE

  U vrijeme kad se broje zadnji dani ove godine, kad se podvlači crta ovogodišnjeg poslovanja, kad se zbrajaju pozitivni i negativni trendovi te predstavljaju programi i planovi za narednu, obično na Skupštinama društva, to je sinoć učinila i Obrtnička komora Karlovačke županije. Njezin predsjednik Darko Stanković uoči početka nam je među ostalim izjavio, da su zadovoljni, jer su ove godine sve što je bilo zacrtano u prošloj godini u ovoj godini uspješno ostvareno.

  -Najviše nas veseli činjenica da je na području županije u odnosnu na prošlu godinu više oko sto obrta i sa zadnjim danom studenog njihov broj je iznosio 1942. Polako ali sigurno približavamo se brojci od dvije tisuće koja kad ju dostignemo omogućit će nam određene benefite na nacionalnoj razini kroz naše skupštinare u HOK-u i njihov glas.

  -Kruna svega, naglašava Stanković je donošenje novog Zakona o obrtu, kojeg je Sabor potvrdio 13. ovog mjeseca, kojeg smo dugo čekali i koji će nam omogućiti jednostavnije i kvalitetnije poslovanje. Među ostalim polaganje naučničkih ispita ponovo se vraća u okrilje HOK-a i županijskih Obrtničkih komora, zatim nakon deset godina staža u struci, obrtnik automatski stječe zvanje majstora, bez polaganja posebnog majstorskog ispita i kao jedna od najvažnijih novina novog Zakona licenciranje radionica. To znači da radionice u kojima učenici obavljaju naukovanje tek nakon sedam godina moraju u reviziju, odnosno obnavljanju licencu. Sve su to veliki pomaci koji nam daju nadu da ćemo u vrlo skoro vrijeme privući veći broj mladih ljudi u obrtnička zanimanja.

  -A kako znanje i obrazovanje nemaju alternativu, obrtnički sajmovi su upravo mjesta koja privlače veliki broj posjetitelja i potencijalno budućih obrtnika, do promjene u terminu održavanja Obrtničkog sajma 2020. sigurno će doći, kaže Stanković, nezadovoljan ovogodišnjim, koji je po tradiciji bio u sastavu manifestacije Dana piva i kojim većina obrtnika nije bila zadovoljna.

  -Najveća zamjerka je bila ta što učenike, buduće majstore i zanatlije nismo mogli organizirati da dolaze na Obrtnički sajam, jer su tada bili na školskim praznicima. Vjerujem da ćemo u ovoj godini naći zajednički jezik sa Gradom i Županijom i dogovoriti svima nama ali i njima prihvatljiviji datum da oni kojima je to najpotrebnije budu prisutni, jer ponavljam, obrazovanje nema alternativu a na nama je da im omogućim kontakt sa drugim obrtnicima i da vide što i kako se radi.

  -Puno nas posla čeka u idućoj godini i nadam se da  će financijski plan od 1,09 milijuna kuna biti dovoljan za planirane programe. Naravno, tu računamo i na određena financijska sredstva HOK, Karlovačke županije, Grada Karlovca i uplate iz članarina, donatora i sponzora, zaključio je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

  Na kraju, vrijednim obrtnicima iz Karlovačke županije, uručena su priznanja Hrvatske obrtničke komore. Plaketu Zlatne ruke s pisanim priznanjem dobila je Renata Gorišek Prstec, Zahvalnice za izniman doprinos poticaju i unaprjeđenju obrtničkih asocijacija dobile su Blanka Benković i Ivanka Bosiljevac, a Priznanje za izniman doprinos razvoju obrtništva dobili su Nikola Sertić i Dubravko Glumac. (rb)

   

  Foto: i.č.