Prvi Karlovački

Novi prijedlog mjera za Karlovačku županiju: Maske obavezne na otvorenom gdje je veći protok ljudi

Autor: Branko Obradović

22.03.2021

Karlovac

Sukladno pogoršanju epidemiološke situacije na području Karlovačke županije, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije je uputio prijedlog mjera Nacionalnom stožeru civilne zaštite, kao i ministarstvu

Sukladno pogoršanju epidemiološke situacije na području Karlovačke županije, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije je uputio prijedlog mjera Nacionalnom stožeru civilne zaštite, kao i ministarstvu. Stožer je donio Odluku o aktiviranju dodatnog tima za provedbu kontrole propisanih epidemioloških mjera. Na ovaj prijedlog mjera čeka se odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uz obavijest da je u međuvremenu dobiveno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja  u kojem predlažu da se razredna nastava, od 1. do 4. razreda ostavi po Modelu A. Stožer će na temelju mišljenja nadležnog ministarstva, kao i Nacionalnog stožera donijeti Odluku o provođenju nastave.

Predložene epidemiološke mjere su sljedeće:

-Obustava održavanja svih radionica, uključujući dječje radionice i igraonice te obustava organiziranih plesnih škola.

-Škole stranih jezika mogu svoju djelatnost održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu.

-Obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na na otvorenom prostoru gdje se očekuje veći protok ljudi, tržnice, prostori oko trgovačkih centara i slično, bez obzira na fizički razmak.

-Zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se natječu u prvom i drugom rangu u seniorskoj konkurenciji i u prvom rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim sportovima, pojedinačnim, sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnoj razini u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u pojedinačnim sportovima i sportaša nacionalne razine, koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza gluhih odobri Ministarstvo turizma i sporta.

-Obveza pojačane kontrole provođenja svih epidemioloških mjera u ustanovama predškolskog odgoja i visokog obrazovanja.

-Poslodavci su dužni osigurati obavljati pojačanu kontrolu u provedbi svih epidemioloških mjera, uz obvezu koordinacije s inspektorima zaštite na radu.

Predložene epidemiološke mjere provodit će se u trajanju od najmanje 14 dana od dana stupanja na snagu, početak 25. ožujka ove godine.