Javno savjetovanje za pravilnike o dodjeli potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima na području grada Karlovca traje do 05. veljače. Ove godine je za potpore u poljoprivredi osigurano 1,3 milijuna kuna, a za potpore u poduzetništvu 1,1 milijun kuna

Novi pravilnici o dodjeli potpora trebali bi donijeti nove pogodnosti poduzetnicima i poljoprivrednicima

VIŠE IZ RUBRIKE

  U tijeku je javno savjetovanje za pravilnike o dodjeli potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima na području grada Karlovca.

  -Ovo su dva vrlo važna dokumenta jer će se njima odrediti potpore malom poduzetništvu i poljoprivredi. Postoji veliki interes za naše potpore, on je sve veći i na neki način Grad putem njih nastoji poticati dobru poduzetničku klimu u gradu i pomagati osobito mladim poduzetnicima, istaknula je  privremena pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Andrea Vrbanek.  U tom pravcu su se pravilnici nešto izmijenili u odnosu na prošlu godinu. Naime, prijedlog je da mladi poduzetnici imaju veće potpore nego što su do sada imali, odnosno predlaže se da im se prizna 80 posto ulaganja umjesto dosadašnjih 70 posto, tako da će im biti još pogodniji uvjeti, isto tako i mladim poljoprivrednicima.

  Potpore ostaju za proizvodnju, za edukacije, za sudjelovanje na sajmovima, prijavu EU projekata, odnosno Pravilnikom je predviđeno osam Mjera namijenjenih poduzetnicima, a koje su i lani bile vrlo korištene.

  -Najkorištenija potpora u poduzetništvu bila je potpora za proizvodne djelatnosti, što je pozitivno, znači da ljudi nabavljaju novu opremu, šire svoju proizvodnju a što uvijek nosi neko novo zapošljavanje, naglasila je.

  Što se tiče pravilnika vezanog uz potpore poljoprivrednicima, njime je predviđeno ukupno 11 Mjera za poticanje primarne poljoprivredne proizvodnje, a za poticanje ruralnog razvoja predviđene su četiri Mjere.

  Vrbanek je rekla i kako su kriteriji strogo propisani i nema mogućnosti malverzacijama.

  -Po završetku javnog savjetovanja, gradonačelnik će donijeti Pravilnik, raspisuje se javni poziv, mjere se koriste tijekom godine, a zahtjevi se rješavaju po redoslijedu zaprimanja. Znači strogo su propisani kriteriji, nema natječaja, što jako ubrzava proceduru, znali ukoliko poduzetnik ima svu dokumentaciju, ukoliko se uklapa u naš Pravilnik on u osam dana dobiva isplatu sredstava. Sredstva se isplaćuju po realiziranim projektima i nema mogućnosti nekakvim malverzacijama, kazala je.

  A, kako je navela, za svaku potporu se izlazi u kontrolu i uspoređuje se fotodokumentacija koja je predana u zahtjevu, sa stvarnim stanjem na terenu.

  Predloženim Pravilnicima je produžen i rok za podnošenje zahtjeva do 30. studenog tekuće godine.

  Na javnom savjetovanju su od 21. siječnja do 5. veljače ove godine, te se pozivaju svi zainteresirani da se uključe u javno savjetovanje i svojim prijedlozima poboljšaju kvalitetu ovih dokumenata.

  Inače, ove godine je za potpore u poljoprivredi osigurano 1,3 milijuna kuna, a za potpore u poduzetništvu 1,1 milijun kuna, što je na prošlogodišnjoj razini. Vrbanek je naglasila i kako je jako veliki interes za potpore bio i prošle godine.

  Tako je primjerice lani u poljoprivredi bilo 274 korisnika potpore male vrijednosti. Potpora Grada je iznosila 1,3 milijuna kuna, a vlastita  učešća poljoprivrednika su iznosila 1,58 milijuna kuna, a što je ukupno iznosilo oko 2,8 milijuna kuna.

  - Znači, na svaku uloženu kunu Grada bilo je skoro dvije kune poljoprivrednika. Radi se o velikim investicijama i multiplikativnom efektu, znači ne samo što mi potičemo poljoprivrednike, na neki način se potiče i trgovačka djelatnost koja nema pravo na direktne potpore, izjavila je između ostalog Vrbanek.

  Istaknula je i kako su jako zadovoljni posljednjim natječajem LAG-a Vallis Colapis kojega inače financiraju, jer je 16 karlovačkih poljoprivrednika dobilo potporu od 16 tisuća eura, a određena sredstva mogu povući samo LAG-ovi.(sl)

  Foto: I. Čepurkovski