Novi mural u Karlovcu - posvećen mons. Marijanu Radanoviću

VIŠE IZ RUBRIKE

  Karlovac polako postaje prepoznatljiv kao grad murala koji su djelo naših umjetnika i pravih stručnjaka za murale - Leonarda Lesića i Dalibora Jurasa. Nakon Novog centra, umjetnički kist Leonarda Lesića došao je u duhovnu oazu, Nacionalno svetište svetog Josipa, točnije na pročelje župnog dvora. Tematika ovoga murala ponešto je drugačija od prethodnih, ali ljepota i kvaliteta je ista.

  -Ovo je zapravo mural od dva dijela, sastoji se od slike prečasnog mons. Marijana Radanovića i litanija svetog Josipa. Naime, 14. rujna Radanović bi proslavio 99 rođendan, htjeli smo na poseban način to obilježiti, a ova ideja nam se činila kao idealna za to.  Ovaj mural samo je priprema za narednu godinu kada će proći točno sto godina od njegova rođenja. U toj godini htjeli bismo čuvati i isticati sva njegova dobra djela, ističe nam rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente.

  Lesićev talent, sve popularniji murali i dosjetljivost mons. Sentea stoje iza pokretanja ovog umjetničkog djela.

  -Leonard Lesić je poznati muralist koji je oslikao zidove u Karlovcu, Sisku i Londonu. Prihvatio je moju ponudu da oslikamo pročelje župnoga dvora i krenuli smo zajedno na posao. Mnogi koji su vidjeli mural još u izradi, oduševljeni su idejom. Mons. Radanovića smo prikazali u starijoj dobi, a zapravo je tu skrivena i slika njegovog apostolata jer se je brinuo za starije i nemoćne. Oko njega, kao i oko litanija, nalaze se kockice u različitim bojama koje predstavljaju dobra djela, molitve i svetost Marijana Radanovića. 

  Naš muralist ne miruje niti nakon ovog remek-djela, već smišlja ideje za novi mural, a otkrio nam je i kojoj poznatoj ličnosti je ovoga puta riječ.

  -Idući mural će biti posvećen naš poznato kojeg sam osmisliom slikaru Vjekoslavu Karasu, a nalazit će se nasuprot galerije koja nosi njegovo ime. Izrada murala je zanimjiva umjetnička tehnika, za svako djelo mi treba u prosjeku tri do pet dana, odnosno ovisno koliko je zahtjevan dizajn, ističe Lesić.

  Foto: Igor Čepurkovski