Prvi Karlovački

Novi dron pomaže karlovačkim vatrogascima u intervencijama

Autor: Marta Marinović

15.04.2021

Karlovac

Od danas je Javna vatrogasna postrojba Karlovac bogatija za još jedan dron, koji će karlovačkim vatrogascima pomagati u nadolazećoj protupožarnoj sezoni. Dron je naime donacija ili, DRONacija kako se zove ovaj projekt, tvrtke Telemach Hrvatska. Ispred Javne vatrogasne postrojbe Karlovac danas je uručena ova donacija.

Ovo je vrijedna donacija u godini kada karlovački vatrogasci obilježavaju 150 godina rada, 50 godina postojanja JVP Karlovac. Novi dron puno će pomoći našoj službi, svakodnevnom radu i intervencijama. Već nekoliko godina koristimo dron u našoj postrojbi tijekom intervencija obrane od poplava, a posljednjih je mjeseci puno pomogao i u rješavanju posljednica potresa. Vatrogasci su prošli i obuku za rukovođenje dronom. Istaknuo bi i gradonačelnika Damira Mandića i Grad Karlovac, oni su nam velika potpora u našem radu, istaknuo je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.

Projekt DRONacija provodi se već četiri godine, a tvrtka Telemach je u tom razdoblju donirala 25 dronova javnim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj.

-Donacijama smo pokrili četvrtinu teritorija Hrvatske. Na tom smo području pomogli zaštiti ljude, imovinu i prirodu. Iako je prošla godina bila izazovna, moram istaknuti kako Telemach Hrvatska nije posustao u ovom projektu, dapače, inače smo znali donirati pet dronova godišnje, a ove godine smo ih donirali čak deset. Uz dronove smo donirali i pripadajuće pametne telefone, koji pomažu u nesmetanom upravljanju dronom. Nadamo se da će vam dron biti od velike pomoći, rekla je ispred Telemach Hrvatske Andrea Šalinović.

Vatrogasci puno znače gradu Karlovcu, među prvima se odazivaju na sve nužne situacije.

-Vatrogasci puno znače ovom gradu i Karlovčanimaosim. Osim tehnike koja je nužna kako bi što kvalitetnije odrađivali intervencije, istaknuo bih i njihovu osposobljensot i motiviranost jer tek tada tehnologija dobiva svoju punu svrhu. Vjerujem kako će im ovaj dron olakšati intervencije. Uz ovakvu tehniku i osposobljenost naši će vatrogasci biti na raspolaganju svojim sugrađanima, ali i svima u Hrvatskoj gdje će biti potrebno, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

FOTO: Dinko Neskusil