Prvi Karlovački

Nove upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja 2020.

Autor: Renata Benković

29.06.2020

Izbori

Što se pak tiče glasanja izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, moraju se najmanje tri dana ranije najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće

Iz Državnog izbornog povjerenstva danas su objavili nove upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. srpnja.

Zbog epidemije koronavirusa, ove godine će glasanje izgledati nešto drugačije nego ranije, a o čemu se radi objašnjeno je danas na press konferenciji. Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je da se radi se o dvije tehničke upute.

Jedna je tehnička uputa koja se tiče provedbe izbora na  redovnim biračkim mjestima, odnosno na gotovo 7.000 mjesta u Hrvatskoj, a druga tehnička uputa odnosi se na provođenje izbora u domovima za starije, jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtjevi, rekao je Sessa.
Sessa je rekao da se cijela uputa DIP-a odnosi na slogan #budimoodgovorni.

Pa tako sva biračka mjesta moraju biti oprana i dezinficirana, svi članovi biračkih odbora moraju imati maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice moraju biti obavezne kod onih članova biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosni oni koji primaju osobne iskaznice.
Predsjednici biračkih odbora moraju osigurati dezinficijense na ulazu u biralištu.
Što se tiče glasačkih kutija, moraju biti na razmaku od metar i pol. Birači također moraju biti na razdaljini od metar i pol.
Što se pak tiče glasanja izvan biračkih mjesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu, moraju se najmanje tri dana ranije najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće. Te osobe će glasati pred vratima stana.

Isto pravilo vrijedi i za one koje su u samoizolaciji. Preporuka je da te osobe imaju maske, a član biračkog odbora imat će masku, rukavice i dezinficijense. Ako ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će unutra s navlakama na cipelama.

Preporučuje se biračima da izmjere temperaturu, ako je iznad 37.2 tada se trebaju javiti liječniku i ne smiju pristupiti biralištu.