Prvi Karlovački

“Nove odredbe prvenstveno su upućene prema recidivistima u prometu”

01.08.2019

Crna kronika

Načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Hrvatski sabor usvojio je značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje stupaju na snagu 1. kolovoza ove godine. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Postaje prometne policije Karlovac Davorom Boljkovcem.

-Ako bi to gledali kroz prizmu novčanih kazni, koje su znatno veće, nove odredbe prvenstveno su upućene prema recidivistima u prometu, koji čine najteže oblike prekršaja. Ne smijemo zanemariti stanje u prometu, u prvih šest mjeseci ove godine nešto je manji broj prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Manji je i broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, ali ono što nas zabrinjava je veći broj smrtno stradalih osoba. Najčešći uzroci nesreća su četiri famozne ubojice, a to su prekoračenje brzine, alkohol, upotreba mobitela i ne korištenje pojaseva, kazao je Boljkovac.

Novine Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donesene su zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama.

Prvog dana mjeseca kolovoza stupaju na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama sa znatno većim novčanim kaznama. Nove odredbe predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja osam najtežih prekršaja za koje smo detektirali da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu, a to su: prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala, odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera. Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja, rekao je Boljkovac.
Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva put pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.
-Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za: nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.
Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna. Ove, za sigurnost svih sudionika u prometu najvažnije izmjene uvedene su sa ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja povećani iznosi novčanih kazni za tzv. četiri ubojice u prometu, brzinu, alkohol, pojas i mobitel, istaknuo je Davor Boljkovac.

Također se uvode rigorozne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi za: postupanje suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe, prekoračenje brzine koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine u naselju, prekoračenje brzine koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine izvan naselja, prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila, prolazak kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje vozila, nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila, pretjecanje drugog vozila u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna, nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza, nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu i vožnju pod utjecajem alkohola od 1,0 g/kg do 1,5 g/kg. Za razne radnje vozilom u prometu, kao što su uključivanje u promet, prestrojavanje, odnosno mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unatrag i slično, povećane su i novčane kazne. (b.o.)