Prvi Karlovački

Nove mjere: ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći

Autor: Miloš Milovanović

25.10.2020

Koronavirus

Beroš : Aktivirat ćemo od ranije postojeće planove i povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, a donijeli smo i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra

Zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom danas se sastao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, kao i ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, kako bi razgovarali o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijelo jutros je trajao sastanak Stožera. Bio je sa predsjednikom Vlade u zgradi Vlade, bili su tu i ministri financija, rada i socijalne skrbi i gospodarstva , rekao je načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović na početku konferencije za medije.

Pregled situacije je dao  ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Broj potvrđenih slučajeva u svijetu je narastao na više od 43 milijuna. Ukupno je milijun i 155 tisuća umrlih od te bolesti. U Hrvatskoj u zadnja 2 tjedna imamo porast brojeva, danas opet imamo rekord, 2.421 novooboljelih. Hrvatska nije otok, neke od nama susjednih zemalja imaju i goru situaciju. Jučer je u Sloveniji bilo 1.964, u BiH 1.265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000… U čitavoj Europi i svijetu raste broj novooboljelih. U zadnje vrijeme imamo stalno obaranje rekorda pa je visoka i incidencija na 100.000 stanovnika, sada je to 389,9. Na sredini ljestvice europskih zemalja smo po tom pitanju. Ne mogu izdvojiti neko posebno žarište, imamo brojna mikrožarišta. Virus se zrakasto širi, rekao je Capak.

Nakon njega govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zdravstveni sustav je osnovni izazov i njegovo potencijalno preopterećenje. Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65. Imamo 58 bolesnika na respiratoru. Preminulo je osam osoba, ukupno 437. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava koji je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je i otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je i sastanak ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Sada je red na činjenici da ćemo aktivirati od ranije postojeće planove i povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, a donijeli smo i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra. U Areni će biti smješteni pacijenti s blažom kliničkom slikom. Vrlo brzo je moguće postaviti kapacitet do 1.000 kreveta, ali ako bude trebalo možemo i znatno više. Napravit ćemo sve da ne zaobiđemo i ostale zdravstvene potrebe. Svi su u sličnom problemu, kako odgovoriti na Covid, ali i omogućiti uobičajenu zdravstvenu zaštitu, kaže Beroš i dodaje: -O budućnosti odlučujemo svi skupa, sami. Božinović je otkrio da će se odluku od mobilizaciji Arene donijeti u ponedjeljak.

Načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović objavio je da nove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka u ponoć. Najveći su problem okupljanja.

Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta od 2 metra u zatvorenom i jedan i pol metar na otvorenom prostoru, otkrio je Božinović.

Zabranjena su sva javna okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu. Na svadbama može biti prisutno najviše 30 ljudi, kao i na pogrebima.

Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba, otkrio je Božinović.

Od ponoći do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkoholnih pića, a na svim sportskim događanjima je zabranjena publika.

Sve ove mjere na snazi će biti 14 dana.

Mi mislimo da su ove mjere dobro pripremljene. Vidite i sami da se uvode različite mjere po Europi, ali u ovom trenutku, pa i tamo gdje su one najstriktnije, jednostavno rezultati nisu sukladni onome što se očekivalo. Mislim da su ovo vrlo ozbiljne mjere, dosta stroge, odgovorio je Božinović na pitanje jesu li hrvatske mjere preblage u odnosu na mjere nekih drugih europskih država.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić otkrila je da je, što se tiče kliničke slike oboljelih, situacija teža nego što je bila na ljeto.

Ima puno teško oboljelih, rekla je i dodala da su među oboljelima i mlađe osobe.