Prvi Karlovački

Nove mjere od utorka do 8. siječnja; uvodi se zabrana napuštanja županije, ograničenja za kućanstva

Autor: Anamarija Radočaj

18.12.2020

Vijesti

Hrvatsku od utorka čekaju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, a predstavio ih je danas Nacionalni stožer civilne zaštite. Mjere će vrijediti od 23. prosinca do 8. siječnja. Osim novih mjera, one postojeće mjere će se produžiti.

Školski praznici

Učenici od idućeg tjedna idu na školske praznike koji će trajati do 18. siječnja čime će se smanjiti pokretljivost učenika i rasteretiti javni prijevoz.

Godišnji odmori

U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna od 23. prosinca do 8. siječnja apel je da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su s time i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu, rekao je Davor Božinović.

Misna slavlja

Kada je moguće misna slavlja trebaju se prenositi i dalje putem radio ili TV programa. Iznimno 24. i 25. prosinca misna slavlja će se u crkvama održati po posebnim preporukama HZJZ-a.

-HZJZ priprema poseban dokument s preporukama za vjerske događaje u kojima će biti propisano da za svakog vjernika treba biti osigurano 7 četvornih metara prostora, što osigurava 2,6 metara razmaka između pojedinaca, što se smatra dovoljnim razmakom temeljem znanstvenih istraživanja. Pred crkvom se smije okupiti najviše 25 ljudi, a preporučit će se da sve mise na Badnjak završe do 22 sata te da članovi iste obitelji ne trebaju održavati preporučeni razmak, kaže Krunoslav Capak.

Privatna okupljanja i svečanosti

Na privatnim okupljanjima i svečanostima moguća su okupljanja najviše do 10 osoba i to iz najviše dva različita kućanstva.

Zabrana napuštanja županije – od 23. prosinca

-Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve, kazao je Davor Božinović.

Time se zabranjuje napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište, a ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje

Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu koju izdaju županijski stožeri. Ova se odluka ne odnosi na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana.