Prvi Karlovački

Novaković Matanić: Drugi tjedan kreće reforma udomiteljstva u suradnji s udomiteljima

Autor: Anamarija Radočaj

07.04.2021

Mozaik

Sastanak u Ministarstvo održan je nakon tragične smrti dvogodišnje djevojčice koja je stradala u obitelji u Novoj Gradiški nakon što im je vraćena iz udomiteljske obitelji

Iako je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece tražio sastanak s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem još pred godinu dana, susret je održan jučer.

-Zadovoljni smo s onime što smo jučer dogovorili na sastanku. Drugi tjedan ćemo se ponovno naći s ministrom i proći akcijski plan reforme udomiteljstva. Vidimo ovo kao jedan novi početak i nadam se da neće sve ostati na jednome slovu. On kao ministra mora donijeti i političku odluku želi li da sustav propada ili da stvarno napravimo nešto jer ovdje je riječ o životu i smrti. Ovo nije zafrkancija i nema vremena za odgodu. Svi udomitelji na području Hrvatske stresno su podnijeli ovu situaciju jer ne možemo se ni zapitati hoće li se sutra nešto takvo dogoditi našem djetetu koje je provelo dva dana, godinu dana ili nekoliko godina kod nas. U fokusu nam mora biti zaštita djece i svi skupa se moramo potruditi da se ovakvo nešto više nikada ne ponovi, kazala je ispred Foruma, udomiteljica Marina Novaković Matanić.

Udomitelji su i prije upozoravali ministra, ministarstvo i centre s kojim se problemima svakodnevno susreću.

-Prije svega stavit ću naglasak na napade na udomiteljske obitelji i udomitelje od strane bioloških roditelja. Nismo mi ti koji su im oduzeli djecu, nego smo mi zadnja stepenica. Kada djeca dođu u našu udomiteljsku obitelj mi ih tada vidimo prvi puta.  I zato tražimo zaštitu udomitelja i udomiteljskih obitelji. Mi smo pristali otvoriti naš dom, naš život, djeci pružiti novu priliku, ali nikako nismo pristali na to da nas netko sustavno zlostavlja. Isto tako tražili smo zaštitu djece unutar naših udomiteljskih obitelji, kao i da mi imamo pravo reći pred sudom svojem mišljenje kada dođe do sudskog procesa i odluke hoće li se dijete vratiti biološkim roditeljima ili će ostati u udomiteljskoj obitelji ili će se oduzeti roditeljsko pravo, a dijete će tada imati status za posvojenje.

Novaković Matanić je mišljenja da je potrebno konstantno raditi s problematičnim obiteljima kako bi se izbjegla tragedija te  dodaje kako su udomitelji apsolutno protiv linča koji se vrši nad socijalnim radnicima.

-Na nama svima je odgovornost da se slučaj poput ovoga s malenom Nikoll više nikada ne ponovi i zato moramo raditi zajedno, zaključila je Novaković Matanić.