Prvi Karlovački

Nova turistička atrakcija u Rakovici: Počela gradnja Centra podzemne baštine SPELEON

Autor: Ksenija Begović

12.07.2021

Mozaik

Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

U Rakovici je u petak službeno obilježen početak radova na izgradnji Posjetiteljskog centra Speleon – Centra podzemne baštine. Radi se o projektu ”Promicanje održivog razvoja značajnog krajobraza Baraćeve špilje”. Izgradnja Speleona najvažnija je aktivnost u sklopu projekta kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje financiranim sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Partner u projektu je Nacionalni park Plitvička jezera. Investicija vrijedna oko 20 milijuna kuna i bit će sufinancirana europskim sredstvima u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna, odnosno intenzitet potpore je 85 posto.

Ugovor o gradnji potpisali su ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina, ujedno i voditeljica projekta  i izvođač Nikola Špelić ispred Građevinskog obrta Špelić iz Slunja.

Speleon će biti objekt kružnog oblika površine 1200 kvadratnih metara, od čega je 850 kvadrata namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiper realističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište, stoji još u opisu objekta na stranicama Javne ustanove Baraćeve špilje.

Ravnateljica Javne ustanove Tihana Oštrina istaknula je kako će se realizacijom projekta izravno doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

Upravo ovakvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od naših najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština. Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima velika je odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti, rekla je Oštrina.

Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta Ledenog doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Posjetiteljski centar Speleon prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog prirodnog bisera u kontinentalnom dijelu Hrvatske, navode još u rakovičkoj Javnoj ustanovi.

Nakon otvaranja centra Javna ustanova Baraćeve špilje ponudit će nova radna mjesta te, predviđa se, privući veliki broj novih posjetitelja. Centar će biti otvoren za posjećivanje tijekom cijele godine, doprinijet će proširenju ponude, disperzirati posjetitelje te produljiti boravak posjetitelja u destinaciji.

Završetak radova i otvorenje planirani su do kraja 2022. godine.

Foto: JU Baraćeve špilje