Prvi Karlovački

Nova školska godina pokucala je na vrata

09.09.2019

Karlovac

Počela je nova školska godina, učenike su dočekali učitelji i učiteljice, udžbenici, školski materijal i nove đačke avanture. Na prvi dan škole, posjetili smo Osnovnu školu Turanj, tom prigodom ravnateljica Snježana Žunac istaknula nam je pojedinosti o početku nastave u školi Turanj.

Ove godine smo upisali veći broj prvašića, njih 55, veseli smo zbog toga jer smo jedan od rijetkih škola koja ima porast broja učenika. Prošle godine smo nažalost imali samo jedan razredni odjel prvašića, od njih 17-ero, tako da je ovih 55-ero djece jedna zaista zavidna brojka. Mi, stručno osoblje jako smo sretni što je nastava počela jer škola, prazna, bez djece i nije baš ugodna. Tijekom ljeta, posla je bilo jako puno, pripremali smo školu, bila je tu i energetska obnova koja će još trajati do 20. rujna. Također, očekuje nas i jedan veliki izazov, a to je nova kurikularna reforma u prvim, petim i razredima STEM područja odnosno u sedmim razredima. Mi smo spremni, ulazimo u novu školsku godinu bez straha, kazala je Snježana Žunac.

Novu školsku godinu u karlovačkim školama prati i porast broja prvašića,

Volio bih naglasiti da imamo 36 prvašića više u školama Karlovca, 465 ih je upisano i ta brojka raduje. U kontekstu svih demografiskih problema s kojima se suočava Hrvatska pa i Karlovac uvijek valja promišljati na koji način osigurat materijalne uvijete roditeljima, a s druge strane i uvijete u školama, Mogu reći da zaista mi u Gradu Karlovcu vodimo brigu o standardu u našim školama i sa sigurnošću tvrdim da smo u vrhu što se tiče Republike Hrvatske, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Uz veći broj prvašića, škole ali i đake u klupama očekuju nova iznenađenja,

Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske, ove su godine osigurani besplatni udžbenici, a Grad Karlovac je sa svoje strane osigurao sredstva za kupnju radnih materijala. Naravno, to uvijek zvuči da je besplatno, ali to nije besplatno, to su građani Karlovca izdvojili iz svojih primanja u proračun grada i mi se trudimo taj novac trošiti na korisne stvari. Ove godine imamo još jednu školu koja je u jednoj smjeni, Osnovnu školu Braće Seljan, prošle godine je to bila Osnovna škola Banija, Švarča, Rečica, Skakavac. Naš je cilj još vidjeti iduće godine sa Osnovnom školom Dragojla Jarnević da prijeđe u rad škole u jednoj smjeni jer to diže standrad i roditeljima olakšava organizaciju vlastitog vremena, istaknuo je Damir Mandić.

Što sve očekuju od škole podijelili su s nama prvašići, Matea, Ivano i Lana,

Očekujem da će mi biti lijepo i da ćemo se svi zajedno družiti, kazala je Matea.

Imat ćemo dosta predmeta i dosta ćemo učiti, rekao je Ivano.

Igrat ćemo se i bit će nam lijepo u školi, istaknula je Lana. (ma)

foto: i.č.