Prvi Karlovački

Nova ljevica u Karlovcu o Knjizi žalbe, o utvrđivanju zakonitosti HGK i HOK-a, novom konceptu financiranja područja pogođenih potresom…

Autor: Sunčica Laić

20.02.2021

Politika

Projekt Knjige žalbe započeli smo u sklopu Nove ljevice koji će nastaviti i podignuti na veću kvalitativnu razinu ono što ja radim zadnjih mjeseci u Karlovcu obilazeći kvartove, poručio je Birač.

Predstavnici Nove ljevice, predsjednica Ivana Kekin, potpredsjednica i saborska zastupnica Rada Borić i član Izvršnog odbora i predsjednik karlovačke podružnice Nove ljevice, Dimitrije Birač održali su danas konferenciju za novinare u Karlovcu. Teme su bile iniciranje prijedloga za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanje zakonitosti rada Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, novi koncept financiranja potresom pogođenih područja i otvaranje Knjige žalbi putem koje će kandidat na lokalnim izborima Dimitrije Birač tražiti mišljenje građana što žele promijeniti u funkcioniranju grada.

-Projekt Knjige žalbe započeli smo u sklopu Nove ljevice koji će nastaviti i podignuti na veću kvalitativnu razinu ono što ja radim zadnjih mjeseci u Karlovcu, dakle obilazim kvartove. Kao kandidat na skorašnjim izborima, mislim da mi je obveza i dužnost saznati probleme Karlovčanki i Karlovčana u neposrednom kontaktu s njima, u razgovorima i druženju. Smatram da mi je obaveza čuti na koji način ljudi razmišljaju i želim ih upoznati. Smatram da građani imaju dosta problema u ovom gradu, rekao bih da postoje dvije stvarnosti, jedna koju ovaj grad živi već trideset godina što je ogromno razdoblje za ljudski život i ta stvarnost se svodi za jednu manjinu koja je interesno i svakako drugačije vezana za vladajući HDZ i to je stvarnost u kojoj dobijete sve preko reda, dobijete posao preko reda, dobijete cjepivo preko reda, životnu egzistenciju i fakultet preko reda…I postoji ona jedna druga stvarnost, ona objektivna stvarnost koju živi nažalost većina građana ovoga grada a ona je da sve morate čekati u redu, da ne možete dobiti posao ako niste član stranke, da ne možete ići na fakultet i onda se zaposliti ako to i kako želite. Ja vjerujem da se ta stvarnost može upoznati jedino odozdo, jedino u razgovoru s ljudima bez obzira koliko oni imaju pravo biti bijesni i bili bijesni i da se sav taj bijes pretvori u jednu političku energiju, da se artikulira u jedna politički zahtjev da se više ugrozi, ako ne i da se smijeni ova vladajuća garnitura kako bismo mogli napokon krenuti s razvijanjem svih mogućih resursa koje ovaj grad ima. Jer ovaj grad je „srce Hrvatske“, ima toliko idealnu politiku i toliko mi je žao da je zadnjih 30 godina taoc HDZ-a. Ići ću svaki vikend u svaki karlovački kvart razgovarati s ljudima, molim ih ovim putem da mi se jave, da me podrže, da predlože svoja rješenja i podrže ovaj projekt, poručio je Birač.

Ivana Kekin osvrnula se na situaciju nakon gotovo godinu dana od potresa u Zagrebu rekavši kako obnova nije krenula niti u „tragovima“.

-Ako obnova nije započela u Zagrebu, kada će započeti u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i ostalim županijama koje su pogođene potresom.

Ova država je trenutno država u kojoj se najlošije upravlja u cijeloj EU što pokazuju svi pokazatelji, mi smo svugdje na začelju. Isto tako, svaki dan svjedočimo da ta država nije kuća za sve nas, nego da je ortački, klijentelistički i partijski premrežena i da služi „svojima“, a kad nešto ostane viška, možda dobijemo i mi ostali. Nova ljevica smatra da bi trebali pokrenuti mehanizam kakav se pokretao u prošlosti koji je revitalizirao i oporavio hrvatske gradove i one u regiji od Dubrovnika, Stona, Banje Luke, Budve itd. u kratkom roku. Mi govorimo o solidarnom, ali obaveznom izdvajanju sredstava zaposlenih građana Hrvatske koja bi se uložila u obnovu potresom pogođenih područja, dakle o jednom solidarnom doprinosu, a trebala bi se pritom osigurati 100-postota transparentnost u upravljanju i potrošnji tih sredstava, naglasila je između ostalog Kekin.

Rada Borić između ostalog osvrnula se na netransparentnost i Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore o kojima se danima govori.

-Naša je ideja je da bi komorska članarina trebala biti dobrovoljna stoga što obje komore nisu radile ono što im je ponajprije bila zadaća, već su se bavile svojim zapošljavanjem i najčešće su bile mjesto uhljebljivanja svojih stranačkih članova. Ono što je nama važno i probat ćemo inicirati jer na to imamo pravo je prema Zakonu o pravu na pristup informacijama tražiti u Saboru istražno povjerenstvo koje bi se bavilo time što su posljednjih deset godina komore radile. Mi želimo to povjerenstvo iako istražna povjerenstva često ne uspijevaju, ali je to prilika da vidimo i da se pokaže na što su komore trošile novac radnika, poduzetnika, obrtnika i posebno u ovom vremenu pandemije i ekonomske krize treba ispitati je li legitimno da se plaća doprinos, istaknula je između ostalog Rada Borić.

Foto: (sl)