Prvi Karlovački

Nova knjiga Tomislava Beronića: Memoari utajivača poreza – parodija hrvatske birokracije

Autor: Ksenija Begović

14.07.2020

Kultura

Priča o borbi s birokracijom trebala bi biti postavljena i na kazališne daske

Memoari utajivača poreza nova je knjiga Tomislava Beronića. Beroniću je pisanje usputan posao, odnosno hobi, a do sada je objavio tri knjige, radi se o znanstveno-fantastičnoj trilogiji Peta dimenzija. Nova je knjiga izašla iz tiska prije otprilike dva tjedna, a autor kaže da četvrta objavljena, ali sedma napisana, a ostale čekaju u redu za izdavanje.

Jesu li i Memoari utajivača poreza fantastika, autor odgovara da se ipak radi o fikciji, mada su neki elementi fantastični.

Moram priznati da sam puno toga iz Memoara utajivača poreza  doživio u stvarnost. Ne na svoj koži, ali doživjeli su to moji poslovni partneri i kolege. Neke su stvari karikirane, dorađene i to je parodija na našu birokraciju. Tema je poduzetnik, koji je slučajno postao poduzetnik i pokušava ostvariti svoje pravo da plaća poreze i doprinose. To mu ne polazi za rukom, a kako se to dogodilo i kako je on postao utajivač poreza to ćete morati otkriti čitajući. Vrlo je miroljubiva knjiga. Pitali su me propagiram li ja to utaju poreza. Upravo suprotno, propagiram čovjeka koji želi biti dio zajednice, biti konstruktivan, ali eto, takav je sustav…

Čim je knjiga izašla naišla je i na zanimljive reakcije pa se Beroniću, kako kaže, javila kolegica iz Istre, također poduzetnica koja je rekla da bi knjigu trebao pročitati svaki poduzetnik, ali i poreznik, birokrat i političar da vide u kakvom sustavu živimo.

Memoari utajivača poreza napisani su tako da ih se vrlo lako može postaviti na scenu i biti jedan dobar i zanimljiv kazališni komad. Naime, radnja se odvija na svega dvije, tri lokacije. Interes za postavljanje na scenu pokazala je jedna kazališna skupina iz Varaždina.

Jedna glumica iz Varaždina je uzela komad i počeli su se pripremati za festival amaterskih kazališnih društava, međutim, kako je to otkazano, predstava neće biti odigrana. Mada sam već bio na prvoj probi i bili su jako dobri. Prvotno je čak bilo planirano da fotografija s generalne probe bude na naslovnici knjige. Ali kako je to otkazano, nije mi se više čekalo pa sam otisnuo jednu nakladu. Nadam se da će biti ubuduće na sceni. Imali smo nekoliko kontakata s različitim družinama, poslao sam i našim u Zorin dom, ali nisu ništa odgovorili. Vidjet ćemo. Vjerujem da bi se ljudi nasmijali.

Na jesen Tomislav Beronić planira izdati još jednu knjigu slične tematike pod naslovom Proračun.

Knjiga je gotova, a kad će ići u objavu ovisi o drugim faktorima. Zove se Proračun, vrlo je slična Utajivaču poreza i također je parodija na sustav. Radi se o jednoj maloj općini gdje se na korumpirani način priprema proračun i onda počinje rokenrol, svi aligatori dolaze i svatko bi htio komad mesa za sebe. Budući da se priča događa u samo nekoliko sati u uredu načelnika općine mislim da je isto dobra za postavljanje na scenu.

Budući da i sam živi u maloj sredini pitam jesu li tu njegova iskustva, na što se nasmijao.

Svaka sličnost sa stvarnim ljudima i institucijama je slučajna, ali mislim da bi se mnogi prepoznali, odgovara Beronić.

U pripremi je nova knjiga iz SF žanra, između ostalog završiti četvrtu knjigu (?) iz trilogije Peta dimenzija.

To je taj dodatak trilogiji. Planirano je da bude stotinjak priča. Sad sam na 60 i uletjele su mi ove dvije knjige koje sam zapravo napisao svaku u pet dana. To me zakočilo, a još više ovo razdoblje s koronom, jer sam bio totalno nekreativan. Ništa nisam napravio. S fantastikom ću nastaviti, iako možda će malo kasniti, najavljuje Beronić, od malena inače veliki fan Julesa Vernea, kasnije i SF filmova, a fascinira ga i Tesla.

U cijeloj trilogiji Peta dimenzija vuče se Teslin bežični prijenos energije koji je meni fascinantan i danas. Kod mene je to opisano u knjizi na fantastičan način, ali to ne treba biti fantastika, to je vrlo primjenjivo, zaključuje Beronić.

Novu knjigu Memoari utajivača poreza može se i kupiti u većim knjižarama, ali za sad ne u Karlovcu.

Foto: Dinko Neskusil