Prvi Karlovački

Nova atrakcija Baraćevih špilja: Otvorene pješačke staze Vuka, Risa i Medvjeda

Autor: Ksenija Begović

31.07.2020

Vijesti

Na lokalitetu Baraćevih špilja danas su službeno otvorene novouređene pješačke turističke staze. Atraktivne staze koje posjetitelje vode kroz zaštićeni krajobraz okolice Baraćevih špilja nose imena velikih zvjeri koje obitavaju u ovim krajevima – Vuka, Risa i Medvjeda.

Ovo područje bogato je kako biljnim tako i životinjskim svijetom, a trasiranjem koraka životinja posjetitelji će moći doživjeti jedinstveno iskustvo kretanja velikih divljih zvijeri.

Radi se o zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova Baraćeve špilje, a osim avanturistima i ljubiteljima životinja, ova ponuda će sigurno biti zanimljiva šetačima, rekreativcima, ljubiteljima prirode i nordijskog pješačenja.

Pri samoj ideji i uređenju staza, imali smo na umu posjetitelje Baraćevih špilja, kojima prije ili nakon samog obilaska špilje, nudimo dodatan, vrlo atraktivan sadržaj. Otići duboko u šumu i slijediti korake divljih zvijeri nešto je što ćete svakako pamtiti čitav život i što će vas duboko povezati s prirodom,  istaknula je prilikom otvorenja ravnateljica JU Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Staze su kružnog oblika ukupne duljine 11,5 kilometara, uz markacije u obliku šapa dodatno su označene putokazima na važnim raskrižjima, a start i cilj je na izletištu Baraćevih špilja.

Vučja staza je najkraća i za obilazak je potrebno tek 20 minuta hoda, tako da je pogodna i za šetače početnike. Vukovi, kao i ljudi vole se kretati u svom ”čoporu”, a za trasiranje ove staze bilo ih je potrebno pomno pratiti.

Risja staza duga je tri kilometra i slijedi korake euroazijskog risa koji je u Hrvatskoj ugrožena vrsta sisavca. Za život treba i koristi velika područja, u tom smislu jedne je od najzahtjevnijih i najizazovnijih vrsta za očuvanje, a njegova prisutnost znak je izvrsne očuvanosti ekosustava. Kretanje risa zabilježeno je na području Baraćevih špilja te posjetitelji na stazi mogu otkriti posebnost šumskog ekosustava u kojem je upravo on pronašao svoje povremeno utočište.

Medvjeđa staza uređena je za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem tri sata, obzirom da je duga 7,5 kilometara. Staza slijedi korake smeđeg medvjeda, diva naših planinskih šuma i krije najljepše vidikovce i okrijepe na šumskim izvorima i potocima, dodatno pojašnjavaju iz rakovičke Javne ustanove.

Nove staze prolaze kroz veći kompleks mješovite listopadne šume koja nudi dom velikom broju biljnih i životinjskih vrsta. Djelom prolaze i travnjacima. Radi se o suhim i polusuhim travnjacima koji predstavljaju važna staništa brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Zbog napuštanja sela i tradicionalnog načina gospodarenja, mnogi brdski travnjaci nestaju zbog postupnog obrastanja drvenastim i grmolikim vrstama iz obližnjih šuma te spadaju među najugroženije ekosustave u Hrvatskoj. Zbog korištenja staze, travnjaci će se redovito kositi i tako će se očuvati vrijedno stanište, što je jedan od najvažnijih ciljeva upravljanja zaštićenim krajobrazom Baraćeve špilje.

Posjetitelje pozivamo da izaberu stazu sukladno svojoj fizičkoj pripremljenosti, ponesu adekvatnu obuću i odjeću te prošetaju Vučjom, Risjom ili Medvjeđom stazom, poručuju još domaćini.