Prvi Karlovački

Nova aplikacija Popravi.to – građani prijavljuju ali i nadziru nerješavanje problema koje su prijavili

Autor: Renata Benković

02.11.2021

Mozaik

Putem aplikacije će se moći prijavljivati komunalni problemi, štete, kvarovi ili problemi koje treba popraviti, ukloniti ili očistiti s javnih površina

Grupa volontera, programera, dizajnera i drugih entuzijasta koji stoje iza naziva Code for Croatia osmislila je odličan besplatan servis Popravi.to koji će olakšavati građanima prijavljivanje štete i raznih drugih problema na javnim površinama i infrastrukturi, u kvartu, gradu i bilo gdje na području Hrvatske, piše Lider media.

Ovaj projekt nastao je u nadi da će se pomoću njega građani uključiti u rješavanje problema, jednostavnom prijavom pomoću Popravi.to  aplikacije, ali će samim time moći i nadgledati tj. nadzirati nerješavanje problema koje su sami prijavili, a na koje službe nisu reagirale.

– Popravi.to i portal djeluje neovisno od javnih službenika te je sve transparentno i javno. Ujedno daje moć građanima da sami prijave problem i prate status prijavljenog problema, a gradu nudi da mjeri i nadzire kako učinkovito gradske tvrtke rješavaju probleme za koje su plaćeni iz gradskog proračuna – objašnjava jedan od idejnih začetnika ovog projekta, Miroslav Schlossberg. Računamo na to da će lokalna samouprava prepoznati Popravi.to kao servis koji im olakšava detektiranje i lociranje problema i štete, te da će cijeniti doprinos građana koji ih prijavljuju, dodaje.

Cilj je i jednostavnost, da građani mogu što jednostavnije prijaviti štetu ili problem, a da ne moraju razmišljati i tražiti kojoj se službi za određeni problem obratiti, a jedan od ciljeva je i da se ovim servisom uspostavi platforma za suradnju građana i tijela javne vlasti za učinkovitije rješavanje problema i štete zajedničkim snagama.

Putem aplikacije će se moći prijavljivati komunalni problemi, štete, kvarovi ili problemi koje treba popraviti, ukloniti ili očistiti s javnih površina – poput rupa na kolniku i nogostupu ili uličnih svjetala koja ne rade, grafita, slomljenih klupa u parku, srušenog prometnog znaka, nepropisno odlagalište smeća i sl.

Prijave građana putem aplikacije ići će na službe koje su nadležne za određeni problem. Komunalni problemi će biti dostavljani na adrese komunalnih redara.

Svaka prijava objavljena na portalu bit će vidljiva svima, ali ne i prijavitelj/ica, ako to on ili ona ne žele.

Popravi.to je besplatno dostupna platforma nastala na 10-mjesečnom volonterskom radu ekipe iz Code for Croatia, uz podršku Gonga, sljedeća nakon pokretanja platforme ImamoPravoZnati.org za jednostavniji pristup pravu na informacijama.

foto: FB stranica Popravi.to