Razgovor: Tomislav Kuzman, glavni tajnik Nogometnog saveza Karlovačke županije

"Nogometaši "Karlovca 1919" odlično su odigrali jesenski dio sezone"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na području Nogometnog saveza Karlovačke županije završen je jesenski dio sezone i nogometaši su na odmoru. Vrijeme je ove jeseni išlo na ruku klubovima, ali je u dvije županijske lige ipak ostalo nekoliko utakmica, koje će biti odigrane prije proljetnog dijela prvenstva. Najbolji županijski klub "Karlovac 1919" imao je odličnu jesen i na prvom mjestu je prvenstvene ljestvice sa 40 bodova te je na putu da se plasira u Treću Hrvatsku nogometnu ligu. Na stadionu "Branko Čavlović Čavlek" postavlja se novi travnjak, pa je "Karlovac 1919" sve utakmice odigrao na pomoćnom igralištu. Nakon završetka polusezone na otvorenom, Nogometni savez Karlovačke županije kreće s dvoranskom sezonom, sa serijom malonogometnih turnira u Sportskoj dvorani na Rakovcu. O svemu tome razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

  Kakav je bio jesenski dio sezone u županijskim ligama?

  -Da, jesenski dio smo odradili, sve je od početka bilo u redu, nažalost sama završnica se malo poremetila zbog lošeg vremena. Planirali smo da bi odigrali sve utakmice do kraja, no zbog terena, koji su bili mekani i blatnjavi, odlučeno je da se nekoliko utakmica u prvoligaškom i drugoligaškom rangu seniora, a tako i kod mladeži, odgodi. Te će utakmice biti odigrane prije proljetnog dijela prvenstva. Moramo biti zadovoljni, prvo iz jednog razloga što u ovoj sezoni imamo jedan novi projekt, a to je snimanje utakmica Prve županijske nogometne lige. Znali smo da će biti određenih poteškoća, na kraju je sve to dobro ispalo. Možemo reći, čak i bolje od očekivanog. Problem je u tome što se u klubovima mijenjaju snimatelji, nije jedna osoba i onda kada mi napravimo edukaciju, teško je to prenijeti prema klubovima, jer iz nedjelje u nedjelju nove osobe snimaju, trebali bi ih praktički svaki vikend educirati.  

  Je li po vama bilo iznenađenja ove jeseni u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi?

  -"Slunj" je prvi, a to nije iznenađenje, taj klub je godinama u samom vrhu županijskog nogometa, svake godine se bore za vrh Prve županijske nogometne lige. Dobro rade s mladima, imaju dosta mladih igrača, koje su uveli u prvu ekipu i zasluženo su na prvom mjestu. Drugi je "Ilovac", koji je dosta loše krenuo u sezonu, mislim da su u prva tri kola bila sva tri poraza. Nakon toga su krenuli s dobrom serijom i na kraju možda čak, s obzirom na loš početak, iznenađujuće izborili drugo mjesto. Kod njih je bila smjena generacija i promjena trenera. Nakon nekoliko kola su se konsolidirali, vratili neke malo starije i iskusnije igrače i to se osjetilo na rezultatima. Što se tiče borbe za ostanak, za sve nas je iznenađenje da je "Korana" na samom začelju. Njima nije mjesto na dnu ljestvice, ali loše su odigrali završnicu jesenskog dijela prvenstva, nanizali su dosta negativnih rezultata i plod toga je njihovo posljednje mjesto. Na njima je da se tijekom zime oporave, malo igrački pojačaju, da pojačaju dolaske na treninge i da izbore ostanak u ligi.  

  Zanimljivo je bilo i u Drugoj županijskoj nogometnoj ligi. Kakvo je vaše mišljenje?

  -Da, bilo je zanimljivo i u drugoligaškom natjecanju. Na prvom mjestu je momčad "Barilovića", nama to nije iznenađenje. Klub koji je osnovan prije nekoliko mjeseci, praktički nešto prije početka jesenskog dijela prvenstva, dobro je odigrao ovaj dio natjecanja. Doveli su dosta novih dobrih igrača. Klub koji ima niz kvalitetnih i iskusnih igrača, koji redovno treniraju, automatski je kandidat za sam vrh. "Dobra" iz Novigrada je druga s utakmicom manje. Već godinama to je standardna momčad, godinama su u vrhu drugoligaškog natjecanja. Praktički imaju istu ekipu, a svake godine dovedu nekog novog igrača, među njima ima i mlađih. Tako da oni imaju dobru perspektivu, što se tiče seniorskog dijela. Nemojmo zaboraviti još nekoliko momčadi, koje pretendiraju na vrh. Prije svih, "Mladost" iz Rečice, koja se nakon prošle sezone konsolidirala. Doveli su dva, tri mlađa igrača i uz koje pojačanje, mogu se boriti za vrh tablice.  

  "Karlovac 1919" je jesenski prvak Četvrte nogometne lige Središte. Kako to komentirate?

  -Konačno jedna prava polusezona "Karlovca 1919", to je sada jedna prava ekipa koja se stvorila u klubu, uprava, treneri i igrački kadar. Mi smo tu suport, naravno da nam je drago da je odlično odigran jesenski dio sezone i nadamo se da će klub ostati na prvom mjestu. Prva dva kluba idu u Treću hrvatsku nogometnu ligu, "Karlovac 1919" ima četrnaest bodova prednosti ispred trećeplasiranog kluba i ukoliko se ne dogodi nešto neočekivano, nema razloga da klub ove sezone ne uđe u viši rang. Prema dogovoru Središta Zagreb u kojem je pet županijskih saveza, ove godine je ponovno red na Nogometni savez Karlovačke županije i mi vodimo natjecanje. Tijekom jeseni nije bilo problema.   

  Jesu li ovoj momčadi potrebna pojačanja?

  -Treba gledati prema budućnosti, treba gledati prema idućoj sezoni, prema nastupu u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Naime, već je najavljeno za sezonu 2021./2022. da će doći do nove reorganizacije trećeligaškog natjecanja. Bit će u toj sezoni dvije ili tri treće lige. Zbog toga "Karlovac 1919" mora u idućoj sezoni, kada uđe u Treću hrvatsku nogometnu ligu, biti u sredini ljestvice, negdje na osmom ili devetom mjestu, koje će garantirati ostanak u tom rangu. Najave su da će osim Prve hrvatske nogometne lige i Druge hrvatske nogometne lige u licenciranje ići i trećeligaški rang, a tu naš klub, prema uvjetima koje ima, sigurno može ostati u trećem rangu natjecanja. Kompletna trava na glavnom igralištu je postavljena, sada se finišira, a radovi su počeli i na atletskoj stazi. Nadam se da ćemo na proljeće imati i nekih atraktivnih utakmica, osim prvenstvenih, koje igra "Karlovac 1919", da ćemo dovesti u naš grad neke kvalitetne ekipe.

  U pripremi je redovna godišnja sjednica Skupštine Nogometnog saveza Karlovačke županije. Što ona donosi?

  -Standardno, nakon što završimo jesenski dio rezimiramo polusezonu. U četvrtak, 12. prosinca imat ćemo Izvršni odbor, gdje će biti na dnevnom redu sva izvješća, bit će tu i priprema za godišnju sjednicu skupštine. Sukladno zakonu mi smo obavezni do kraja godine donijeti plan i program rada i financijski plan za iduću godinu, to će biti glavni posao na godišnjoj sjednici Skupštine, koja će biti održana u subotu, 21. prosinca u Sportskoj dvorani na Rakovcu. Malo ćemo se osvrnuti i na ovu godinu, a na kraju će biti druženje.

  Uskoro počinje dvoranski dio sezone, što sve pripremate?

  -Dvoranska malonogometna zbivanja počinju 16. prosinca, kada krećemo s turnirima. Bit će to opet mjesec dana u znaku malog nogometa. Imali smo neku ideju da dio turnira promijenimo, no u zajedničkom dogovoru s gradskim vodstvom zaključili smo da i ove godine sve napravimo kako je bilo prošle godine. Startamo s dva predturnira, jedan je tradicionalni turnir registriranih klubova, a drugi je, drugu godinu zaredom, turnir gradskih četvrti mjesnih odbora. Iz ta dva turnira najbolje ekipe plasirat će se na glavni turnir, koji počinje 2. siječnja. Prijave za glavni turnir primat će se do 28. prosinca, a tada će biti i ždrijeb. Osim seniorskog turnira, bit će i turniri veterana i ženskih ekipa.

  Taj koncept prošle se godine pokazao dobrim, mnogi misle da ga ne treba mijenjati. Što je presudilo da je koncept ipak ostao isti?

  -Da, prošle godine je dobro izgledalo, no mi smo mislili ove godine krenuti u jednom drugom smjeru, ali osluškujući glas naroda, zadržali smo taj koncept. Jedino što ćemo ove godine uključiti u glavni turnir i ekipe s područja svih ostalih gradova i općina naše županije. Imamo tu dosta interesa. Htjeli bi što više zaokružiti tu našu županijsku priču. Ne smijemo zaboraviti da ćemo imati tijekom zime i Ligu mladeži, do veljače će igrati karlići, limaći i mlađi pioniri. 20. i 21. prosinca u Sportskoj dvorani na Rakovcu bit će održana završnica Hrvatskog kupa u malom nogometu. Na završnici će nastupiti četiri momčadi "Olmissum" iz Omiša, "Uspinjača Gimka" iz Zagreba, "Split Tommy" iz Splita i "Vrgorac". Polufinalni susreti bit će odigrani 20. prosinca, a finalna utakmica 21. prosinca u 19 sati uz prijenos na Hrvatskoj nogometnoj televiziji.

  "Karlovac 1919" slavi ove godine vrijedan jubilej, stoti rođendan, koji zbog radova na stadionu, nije obilježen nekom utakmicom. Što mislite o tom jubileju?

  -Da, to je zaista vrijedan jubilej i svi smo sretni što je klub na svoj stoti rođendan ostvario tako lijepi uspjeh osvajanjem naslova jesenskog prvaka. No, na proljeće će biti u funkciji novi travnjak pa bi bilo dobro nekom kvalitetnijom utakmicom obilježiti 101. rođendan. 

  Branko Obradović