Noć muzeja danas na brojnim lokacijama u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ovogodišnja, 15. Noć muzeja na nacionalnoj razini, a 14. u gradu Karlovcu, 31. siječnja održat će se danas i to po prvi put na sve četiri lokacije Gradskog muzeja Karlovac, odnosno u Gradskom muzeju, Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj, na Starom gradu Dubovcu i Galeriji Vjekoslav Karas.

  Tema ovogodišnje manifestacije su „velike obljetnice“, a o programu koji je pripremljen za posjetitelje Gradskog muzeja Karlovac, više je rekla ravnateljica Hrvojka Božić.

  -Na Strossmayerovom trgu, središnjoj zgradi našeg muzeja, točno u 18 sati otvorit ćemo izložbu „Prapovijest u rukama“. Riječ je o gostujućoj arheološkoj izložbi Arheološkog muzeja u Istri koja nam prikazuje replike odjevnih predmeta i predmeta za svakodnevnu uporabu, kao i nastambi. Izložba je zanimljiva i izrazito edukativnog karaktera, taktilna je, te će djeca i odrasli sve što je izloženo moći i opipati. Također, cijelu večer bit će omogućen i razgovor s autorima izložbe. Na istoj lokaciji, pored stalnog postava bit će organizirano i stručno vodstvo na temu stanovanja i urarstva u 19. stoljeću u gradu Karlovcu. Budući su tema ovogodišnje Noći muzeja velike obljetnice, a mi smo upravo proslavili 115. godina našeg muzeja pa će biti organizirano i prigodno predavanje pod nazivom „115 nam je godina tek“, poručila je Božić.

  Najavila je i program koji će se odvijati na ostalim lokacijama Gradskog muzeja.

  -Na lokaciji Muzeja Domovinskog rata prostor će biti otvoren i moći će se pogledati stalna izložba pod nazivom „Karlovac 1991.-1995.“ godina.

  U Galeriji Vjekoslav Karas postavljena je izložba „Slike našeg kraja“ koja prezentira neka od najpoznatijih djela renomiranih hrvatskih slikara i slikarica koji su slikali karlovačke motive poput Karasa, Šestića, Petrovića, Butale, Vanište…Bit će organizirano stručno vodstvo kroz izložbu, a i prigodne radionice pod nazivom „Radosni vrbik“, istaknula je.

  Na Starom gradu Dubovcu otvorena je izložba posvećena 500. obljetnici Njemačko-rimskog brevijara, a riječ je o izrazito lijepoj knjizi koju je 1518. godine dao tiskati dao tiskati Krsto I Frankopan i njegova supruga Apolonija Lang.

  U Aquatici će pak biti upriličena izložba pod nazivom Krapinski pračovjek.

  Tom prilikom će, kako je najavio voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol između ostalog  predstaviti i Dragutina Gorjanovića Krambergera, otkrivača krapinskog neandertalca, te  najbogatiju zbirku neandertalskog čovjeka na svijetu koja broji više od 900 komada ljudskih fosilnih ostataka. Izložbu će u 18 sati otvoriti gradonačelnik Damir Mandić.

  Nadalje, u Gimnaziji koja po 4. put sudjeluje u ovoj manifestaciji ove godine, kako je istaknuo Tomislav Šegina, s obzirom na temu velikih obljetnica nizom aktivnosti posvetit će se obilježavanju 100. godišnjice od puštanja u rada kina Edison.

  Također, u Franjevačkom muzeju su se i ove godine potrudili da program bude bogat i sadržajan. Svoja vrata otvaraju u 18 sati i bit će otvoreni sve do ponoći. Osim stručnih vodstava najavljene su i dvije radionice za najmlađe posjetitelje, a prisutni će moći posjetiti i crkveni tavan pod nazivom „Pod starimi krovovi“ i izložbu povijesnih ura na crkvenim zvonicima.

  Što s tiče karlovačke Turističke zajednice, po riječima direktorice Marine Burić, vrata će posjetiteljima biti otvorena cijeli dan od 8 do 22 sata kako bi građani na jednom mjestu mogli dobiti informacije o svim događanjima u Noći muzeja.  Ujedno su u prostoru TZ pripremili i izložbu starih karlovačkih razglednica.

  Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko čestitala je svim organizatorima i autorima događanja zahvaljujući kojima će manifestacija ponovno zasjati u jednom novom sjaju te poručila:

  -Svi ste si dali puno truda i taj zadnji petak u siječnju svake godine rezerviran je za Noć muzeja. U našem gradu otvorena će biti vrata naših škola, muzeja, naših KUD-ova i to je jedna dodatna vrijednost gradu i svima nama dana da taj dan zajednički čuvamo i njegujemo i naš identitet i našu kulturnu baštinu. Građanima smo omogućili besplatan prijevoz do svih lokacija kako bi došli vidjeti što se sve nudi u Noći muzeja, a bit će doista krasnih sadržaja, edukativnih, zabavnih, kulturnih…, poručila je Ljubenko.

  Prigodni program bit će upriličen i u „Muzeju karlovačkog vatrogastva 1871“,  Nacionalnom svetištu sv. Josipa, prostoru KUD-a Stative i KUD-a „Sveta Ana Vučjak gdje posjetitelje također očekuje prigodni program i izložbe uz degustaciju domaćih delicija… (sl)