Prvi Karlovački

Noć muzeja 2022. – U Galeriji Karas izložba o braći Seljan i koncert brazilske glazbe u izvedbi skupine „BraziuFlor“

Autor: Ksenija Begović

27.01.2022

Kultura

Sedamnaesta po redu Noć muzeja bit će održana sutra.  Kako su najavili iz Hrvatskog muzejskog društva, organizirana u uvjetima sličnima onima od prošle godine. To znači da se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne COVID potvrde, uz bitno smanjen broj posjetitelja. U skladu s okolnostima je i tema ovogodišnje Noći muzeja: Muzeji – između stvarnog i digitalnog.

Muzeji grada Karlovca i ove se godine uključuju u manifestaciju. Moći će se razgledati stalne i povremene izložbe triju lokacija Muzeja grada Karlovca – Gradskog muzeja Karlovac, Muzeja Domovinskog rata i Galerije “Vjekoslav Karas”. U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji će moći razgledati stalni muzejski postav i izložbu arheoloških i arhivskih istraživanja „Vrata Zvijezde“. U Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj uz stalni unutarnji i vanjski postav i može se pogledati i fotografska izložba “Lica Karlovčana 1991. – 2021.”, a u Galeriji “Vjekoslav Karas” posjetitelje čeka gostujuća izložba Etnografskog muzeja “Braća Seljan kroz prašume i pustinju” i koncert skupine „BraziuFlor“ iz Zagreba koja izvodi brazilsku glazbu poput bossa nove, sambe i brazilske popularne glazbe MPB-a. Koncert će se održati u tri seta, od 19 do 19.30 sati, od 20 do 20.30 sati i od 21.30 do 22.00 sata. Program Noći muzeja traje od 17 do 23 sata.

Kako smo već najavili Aquatika u Noći muzeja nudi besplatan posjet akvariju od 17 do 23 sata. Moći će se razgledati i izložba „Plankton – divovi u kapljici vode“, a suvenirnica Aquatike imat će posebnu ponudu. Osim programa u samom akvariju pripremljen je i virtualni program; virtualna šetnja kroz akvarij, video “Pogled iza scene akvarija”, live stream najvećeg akvarija sa najatraktivnijim primjercima riba, audio vodič kroz slatkovodni svijet te nagradni natječaj na Facebook profilu Aquatike.

U Noću muzeja bit će otvorena i Etno kuća Vučjak koju vodi KUD „Sveta Ana-Vučjak“.  Posjetitelji će moći razgledati Etnografsku zbirku, vidjeti narodne nošnje i frizure Karlovca te prelistati albume vjenčanih fotografija mještana Vučjaka.

Za sve programe uživo obavezno je predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenje drugog odgovarajućeg dokaza za sve odrasle osobe i mlade starije od 16 godina. Detalji programa mogu se pronaći na stranicama institucija koje su uključene u Noć muzeja.