Prvi Karlovački

Njihova ljubav traje više od 40 godina i još uvijek imaju strastveni žar u očima

Autor: Marta Marinović

13.02.2020

Karlovac

„Mi smo se jednostavno zaljubili“

S osmjehom na licima i toplinom oko srca, Ida i Danijel su se prisjetili svoje ljubavne priče koja je počela krajem 70-tih godina na ondašnjem najpopularnijem mjestu – Staroj Korani.

Ova ljubavna i topla priča započela je prije 40 godina, a njoj i dan danas svjedoči jedna fotografija snimljena na Rakovcu.

Ida i Danijel Galeković svakodnevno svoj odnos hrane ljubavlju, poštovanjem i svime onime što je potrebno da bi toliko godina ljubav disala. Upoznali su se na Staroj Korani, gdje i njeni roditelji. To je bilo kultno mjesto Karlovčana, brojne su se ljubavi ondje rađale, ali i krunile brakovima. U ovome ludom svijetu, ovakva filmska priča svjedoči da ljubav na prvi pogled može trajati cijeloga života, na početku zbog njegovih plavih očiju i njene pojave, a danas zbog svega onoga što su mjesecima i godinama uzajamno gradili.

-U to vrijeme bila sam zauzeta djevojka, ali tom odnosu kumovala je svađa pa samo se i razišli. Sve to čuo je Danijel koji me je pozvao na spojak u restoran Plavo nebo na Korani. Nakon tog druženja, planirali smo ga ponoviti i sutradan, ali na moju žalost Danijel nije došao. Susretu je tada presudilo branje trešanja s njegovim ocem, a nije mi to mogao javiti jer moja zgrada nije imala priključak za telefon, sjeća se Ida.

Svoju vezu objašnjavaju jednostavno, bez puno pretjerivanja, pompe i hvaljenja. Ističu kako je temelj svega ljubav, to je ono što opstaje i za što se vrijedi boriti.

-Naše prethodne veze možemo okarakterizirati kao dječje veze, a mi, mi smo se jednostavno voljeli. Da nije bilo te ljubavi, ne bi naša veza i brak toliko ni potrajali. U svakom odnosu postoji period krize, ali ono što je važno treba biti i tolerancije. Sjećam se perioda kada je Danijel bio četiri godine u vojsci, a ja sam sa svojim nedostajanjem. Nakon što se vratio, vjerujem da sam i ja njemu smetala koliko i on meni te je trebalo vremena da se ponovno naviknemo jedno na drugo.

U ovoj ljubavnoj jednadžbi točan rezultat dobije se jedino ako se poštuju različitosti, što je ujedno i jedan od uvjeta privlačenja.

-Treba biti fleksibilan i tolerantan. Primjerice, mi smo dugo godina zajedno, no nemamo puno toga zajedničkog. On je strastveni ribolovac, ima svoj čamac, zna otići po dva mjeseca u ribolov, a ja sam drugačija, govori nam Ida.

-Ona sada planinari, voli šetati i biti u prirodi, nadopunjuje ju Danijel.

Pri ulasku u našu redakciju osmijeh s njihovih lica nije se skidao. Razgovor je odmicao, a iskre u njihovim očima bile su sve sjajnije. Otišli su na kavu sa svim uspomenama koje su oživjeli, a mi im želimo još puno godina svega onoga što njihovu ljubav čini onakvom kakva bi ona uistinu i trebala biti. Ostavili su nam želju da se vodimo njihovim primjerom i vjerom u ljubav koja je u ovom ludom vremenu ipak moguća u realnom svijetu, a ne samo u dobrom ljubiću na filmskom platnu ili stranicama knjige. (ma)

foto: KAfotka, Igor Čeprukovski