Žena koja je za vrijeme Domovinskog rata bila u Karlovcu

Njemačka političarka Doris Pack održala je danas u Karlovcu predavanje na temu Domovinskog rata

VIŠE IZ RUBRIKE

Pomogla Hrvatskoj

Dirljiv susret Doris Pack s Petrom Mihalića i Jurom Škrtićem

Njemačka političarka i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack održala je danas predavanje u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj u organizaciji HDZ-a Karlovačke županije. Pack je i članica Uprave Zaklade Konrad Adenauer Berlin, počasna predsjednica Zajednice žena Europske pučke stranke i predsjednica Instituta Robert Schuman. Doris Pack je tijekom Domovinskog rata odlučno zastupala pravo Republike Hrvatske na samoodređenje te je podupirala pokret majki za mir Bedem ljubavi. Za vrijeme Domovinskog rata Pack je posjetila Karlovac i karlovačku bolnicu, gdje su bili ranjeni hrvatski branitelji. Svoj rad na promociji Hrvatske nastavila je i nakon Domovinskog rata zalažući se za interese Republike Hrvatske. Uvodno su na predavanju govorili karlovački gradonačelnik Damir Mandić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" saborska zastupnica Maja Grba Bujević i direktor Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach. Tema predavanja Doris Pack bio je Domovinski rat u Hrvatskoj.

-To je bilo moj prvi susret s ratom u Europi, moje prvo takvo iskustvo. U proljeće 1993. godine bila sam ovdje, vidjela sam granatirane krevetiće u dječjem vrtiću. Bila sam u bolnici, gdje se nije moglo raditi, jer su Srbi gađali svaki kat. U bolnici sam srela dva mladića, teško ranjena, kojima su noge bile jako ozlijeđene. Trebao im je zahvat, ja sam obećala pomoći i to sam i učinila, kazala je Doris Pack.

Ta dva mladića bila su Petar Mihalić i Juraj Škrtić iz Generalskog Stola, koji su došli na predavanje, bio je to dirljiv susret, pun emocija. Petar Mihalić pojasnio je kako im je pomogla Doris Pack.

-Gospođa Pack je sabirala novac, našla je tamo smještaj u Njemačkoj, našla je ortopeda koji nam je napravio proteze. Mislim, sve je ona napravila, normalno uz pomoć svojih prijatelja. Sve je krenulo preko nje. Ona je došla u posjet u bolnicu na Švarči, vidjela je nas dvojicu i rekla je da će pomoći, to je i učinila, rekao je Petar Mihalić.