Prvi Karlovački

Niz maštovitih radionica u sklopu Kreativne subote u OŠ Grabrik

Autor: Sunčica Laić

09.11.2019

Karlovac

Osnovna škola Grabrik je dugogodišnji nositelj projekta potencijalno darovitih učenika, a na današnjim radionicama sudjelovalo je oko 160 učenika karlovačkih osnovnih škola

U OŠ Grabrik danas je održana dvadeset i treća po redu kreativna subota pod nazivom IZOOMI.

Izrada lush kugli, pisanje akrostiha i aliteracije, izrada planeta na plohi, učenje  osnovnih ritmova i muziciranje bubnjarskim štapovima na kantama, izrada kratkog animiranog filma tehnikom stop animacije, scenska igra na engleskom jeziku, Escape room, izrada glazbala od stakla….neke su od radionica na kojima su danas sudjelovali potencijalno daroviti učenici u OŠ Grabrik.

Osnovna škola Grabrik je dugogodišnji nositelj projekta potencijalno darovitih učenika, a tom prilikom pozivamo i učenike ostalih škola grada Karlovca. Cilj nam je da učenike koje smo procijenili da su daroviti u četvrtim razredima osnovne škole na neki način aktiviramo i pružimo im  mogućnost da prikažu svoje potencijale koje imaju. To nam je dugogodišnji cilj i nastojimo te njihove sposobnosti razvijati i kasnije. Jedna od aktivnosti koje organizirano za darovite učenike je upravo organizacija znanstveno-kreativnih Kreativnih subota tijekom školske godine na koje se djeca vrlo rado odazivaju jer su puno slobodniji u izražavanju. Danas su s nama pored učenika OŠ Grabrik sudjelovali i učenici ostalih karlovačkih osnovnih škola, njih oko 160, učitelji drugih škola, a i potencijalno daroviti stariji učenici koji su još u ovoj školi ili su čak i srednjoškolci koji su danas držali radionice. To se pokazalo kao jako dobar rad s djecom, istaknula je između ostalog ravnateljica OŠ Grabrik, Željka Škot.

Jedna od  radionica ovaj put bila je i na engleskom jeziku, a zašto su se nju odlučili uvrstiti u program otkrila je voditeljica radionice i nastavnica te škole, Nada Škrtić.

-Ovaj put smo u program uspjeli staviti i jednu radionicu većim dijelom na engleskom jeziku pod nazivom Monster TV, a inspiracija nam je bila knjiga Charlie i tvornica čokolade. Poanta nam je djeci pokazati koje su čari čitanja knjiga nasuprot gledanja televizije ili možda, preslikano na današnje vrijeme, gledanja u mobitele i kojekakve druge ekrane, pojasnila je Škrtić.

 

 

U navedenoj radionici sudjelovala je i učenica 7. razreda OŠ Grabrik, Mirna Magdić koja nam je ispričala kako je ovu radionicu izabrala jer voli engleski jezik, a imali su se prilike iskazati i u glumi. I inače sudjeluje na Kreativnim subotama jer smatra da se može mnogo toga naučiti i zabaviti se.

 

Kristina Flanjak, također učenica 7. razreda ove škole bila je jedna od voditeljica radionice Escape room. Rekla je kako je cilj bio da učenici rješavaju razne zagonetke i da u konačnici pronađu ključ kako bi mogli izaći iz učionice. Naglasila je i kako  je vođenje radionice za nju predstavljalo dragocjeno iskustvo.

Nakon održanih radionica, u holu škole upriličena je i prezentacija svega što je na njima „proizvedeno“. (sl)

Foto: (ič i sl)

 

Autor: Sunčica Laić