Niz hvalevrijednih projekata i aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac u protekloj godini realiziralo je  niz hvalevrijednih projekata i aktivnosti.

  Kako je istaknula ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac i Karlovačke županije, Branka Hastor, 2019. godinu obilježila je provedba tri velika EU projekta.

  -Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac provodi projekt „Pomažem drugima- pomažem sebi“ Program zapošljavanja žena-Zaželi, financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Projekt je vrijedan 7.949.162,70 kuna. Provodi se na području grada Karlovca, te općinama Lasinja, Draganić i Vojnić. Kroz projekt je zaposleno 50 žena koje pružaju pomoć i podršku za oko 300 krajnjih korisnika. Korisnici kroz projekt imaju mjesečno osiguran paket osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština. Kada govorimo o djelatnicama zaposlenim na projektu, tu se radi mahom o osobama koje su prije zapošljavanja na projektu bile dugotrajno nezaposlene, stoga se kroz projekt planira 30 djelatnica osposobiti kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

  Napominje kako je završena i provedba projekta „Školski pribor i oprema za školarce u središnjoj Hrvatskoj“, Program „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći- faza II“, financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020.. Nositelj projekta bilo je GD Crvenog križa Karlovac u suradnji s 23 partnera, gradskih i općinskih društava Crvenih križeva. Projekt je bio vrijedan 1.523.568,20 kuna, a njime je bilo obuhvaćeno šest županija.

  -Kroz projekt je podijeljeno 3.143 kompleta školskog pribora i opreme za školarce, svaki u vrijednosti od 856,81 kuna, kaže Hastor.

  Naglašava i kako je Hrvatski Crveni križ provodio projekt „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“, na kojem je GD Crvenog križa Karlovac sudjelovalo kao partner.

  -Kroz projekt je podijeljeno 34.527 paketa hrane, 20.504 paketa higijene i 950 kompleta školskog pribora, u ukupnoj vrijednosti od 4.497.914,00 kuna. Od toga GD Crvenog križa Karlovac podijelilo je 3.418 paketa higijene, 6.072 paketa hrane i 117 kompleta školskog pribora. Ukupno se radilo o 100.000 tona hrane. Svi paketi (hrana, higijena i školski pribor) iznosili su ukupno oko 700.000,00 kuna, ističe.

  Naglašava kako je u 2019. godini u GD Crvenog križa Karlovac bilo zaposleno 65 osoba a od toga  53 osobe na EU projektima.

  Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac u protekloj godini realiziralo je  niz hvalevrijednih projekata i aktivnosti, među najznačajnijim prošlogodišnjim aktivnostima istaknula je i provedene akcije dobrovoljnog darivanja  krvi.

  -U 2019.godini planirano je 50 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, od čega je realizirana 51 akcija do 31 prosinca. Plan za 2019. godinu bio je prikupiti 3.300 doza krvi, od čega je sa 31. prosincem prikupljeno 3.134 doza krvi, a odbijeno 518 darivatelja. U travnju smo morali otkazati jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi iz razloga što je bilo na zalihama viška krvi. Količine darovane krvi za ovu godinu bile su dostatne, a plan za 2020. godinu je da prikupimo 4.100, napominje.

  Među osobama koje su protekle godine dale krv najviše puta su Željko Radunović koji je krv dao 151 puta, zatim Vladimir Pregelj koji je krv dao 136 puta i Mile Budimlija darovao je krv 130 puta, a što je ukupno 417 doza darovane krvi ili 166 litara.

  Edukacije školske djece i mladih

  Tijekom godine, kako navodi Hastor, u suradnji sa predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama provedene su edukativne radionice za učenike, roditelje i nastavnike na različite teme, od prevencije trgovanja ljudima, sigurnosti u prometu, edukacija iz prve pomoći do prevencija ovisnosti o internetu. U edukativnim radionicama bilo je uključeno ukupno 720 osoba  ( djece, roditelja i nastavnika).

  U veljači su održali seminar realističnog prikaza ozljeda za  25 učenike osnovnih i srednjih škola.

  -Zdravstvenim aktivnostima, te edukacijama i prezentacijama nastojimo prenijeti znanje o značaju zdravlja, te utjecati na promjenu štetnog  ponašanja i loših zdravstvenih navika koje dovode do bolesti. Naše aktivnosti kroz predavanja, radionice, tečajeve, akcije mjerenja tlaka i vrijednosti šećera u krvi, prve pomoći i sl. važne su za očuvanje zdravlja i mijenjanje loših navika. Potrebno je stalno ulagati u razvoj novih oblika zdravstvene zaštite i time pridonijeti unapređenju zdravlja u zajednici. U proteklom razdoblju održano je osam predavanja na razne teme o očuvanju zdravlja kojima je prisustvovalo 724 osoba, ističe Hastor.

  Sudjelovali su i na 7. Ljetnoj školi mladih koja je održana početkom srpnja u Domu Crvenog križa Rijeka gdje je sudjelovalo 29 volontera iz društva  Crvenog križa Karlovac, Duge Rese, Ozlja, Slunja, Vojnića i Ogulina.

  -Cilj ljetne škole je osposobiti volontere za rad u svojim društvima Crvenog križa. Kroz četverodnevni program volonteri su prošli edukaciju iz prve pomoći, prevencija raznih ovisnosti, sprečavanje trgovanja ljudima, djelovanje u izvanrednim situacijama, kreativne radionice i socijalizacijske radionice, pojašnjava.

  Također, sredstvima prikupljenim od akcije „Solidarnost na djelu“ realizirali su  ljetovanje za djecu osnovnoškolske dobi iz obitelji niskog socioekonomskog statusa. Bilo je uključeno 23-oje učenika petih i šestih razreda iz 10 osnovnih škola. Smještaj je organiziran u Domu Crvenog križa Rijeka. Djeca su, kako napominje, bila uključena u edukativne, sportske, kreativne aktivnosti i školu plivanja. Rezultati evaluacije ukazuju na veliko zadovoljstvo djece i njihovih roditelja organizacijom ljetovanja.

  Za „Pomoć u kući“ potrebe sve veće

  Ovo Društvo provodi i uslugu-Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, a  područje pružanja usluga je grad Karlovac, te općine Lasinja i Draganić. Usluge Pomoći u kući pored resornog Ministarstva financiraju i Grad Karlovac, Karlovačka županija, a djelom iz vlastitih sredstava GDCK Karlovac.  Programima Pomoći u kući, kako kaže, obuhvaćeno je osamdesetak korisnika, a potrebe su iz dana u dan sve veće. U proteklih 12 mjeseci pruženo im je 35.273 usluga Pomoći u kući.

  Društvo dugi niz godina provodi i obuku kandidata  Prve pomoći za vozače „B“ kategorije.

  -Raspolažemo sa dvoje licenciranih liječnika koji provode obuku iz prve pomoći uz pomoć medicinske sestre. Osim kvalitetne ekipe stručnjaka, raspolažemo i sa  najsuvremenijom opremom i nastavnim pomagalima za osposobljavanje svih kategorija polaznika tečajeva za pružanje prve pomoći. Do sada je obuku prošlo 418 polaznika, navodi.

  Provode i edukaciju Zaštita na radu, a predavači prve pomoći zaštite na radu su također licencirani liječnici koji provode osposobljavanje radnika.

  U sklopu projekta Dnevni boravak „ Zlatni  Karlovčani velikog srca“  svakodnevno dolazi po tridesetak korisnika treće životne dobi.

  -Osim druženja sudjeluju na raznim sportsko-rekreativnim radionicama, kreativnim, edukacijskim i informativnim radionicama, sudjeluju u zabavnim aktivnostima i dr. Korisnici Dnevnog boravka sudjeluju i na raznim aktivnostima izvan našeg boravka kao što su karneval, Sajam udruga, posjete drugim dnevnim boravcima u Hrvatskoj…

  Od međunarodnih akcija, sudjelovali su od 22. do  23. lipnja prošle godine na manifestaciji Crvenog križa koja je održana u gradiću Solferino na sjeveru Italije.

  -S volonterima i djelatnicima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca iz cijelog svijeta obišli smo mjesto gdje se 1859. godine vodila bitka kod Solferina, nakon koje je švicarski filantrop i humanista Henry Dunant došao na ideju  koja je dovela do osnivanja Crvenog križa. Ovom manifestacijom proslavili smo  godišnjicu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca, na kojoj je prisustvovalo deset tisuća volontera i djelatnika, podsjeća ravnateljica Društva.

  Među aktivnostima u lokalnoj zajednici, Hastor je izdvojila sudjelovanje na Međunarodnom susretu starodobnih vozila, zatim sudjelovanje na 7. Karlovačkom Ceneru u organizaciji Atletskog kluba Maraton, kojom prilikom je 10 volontera sa djelatnicima dijelilo vodu sudionicima. Sudjelovali su i na Vježbi u vrtiću Rakovac kao sudionici Civilne zaštite pri spašavanju djece, gdje su osim djelatnika sudjelovali i volonteri koji su „pružali“ psihosocijalnu pomoć djeci, kao i na vježbi žurnih službi Civilne zaštite „ Brodarci“  na kojoj je sudjelovalo 11 članova Interventnog tima i djelatnika.

  Sredinom svibnja protekle godine zbog poplave 16 članova Interventnog tima na poziv Stožera Civilne zaštite opskrbljivalo je hranom pripadnike vatrogasnih postrojbi, te stanovništvo pitkom vodom.

  Provedene su edukacije Interventnih timova kako  djelatnika tako i volontera na teme kao što su „službe traženja“, „jačanje interventnih timova, „psihosocijalna podrška u kriznim situacijama“…

  -Socijalna samoposluga za naše najpotrebitije građane radila je svakog petka od 9 do 11 sati tijekom godine. Prikupljene namirnice i higijenske potrepštine donirane su za oko 150 najpotrebitijih obitelji. Korisnici jednom mjesečno dolaze po osnovne potrepštine. Samoposluga djeluje zahvaljujući donacijama građana i organizacija, ističe Hastor.

   Nastavak brojnih aktivnosti i u ovoj godini

  S brojnim aktivnostima, kako najavljuje Hastor, nastavljaju i u ovoj godini.

  -Pred nama su potpisivanja novo dobivenih projekata i to za dnevni boravak :“ Zlatni Karlovčani velikog srca“, za osiguravanje usluga prijevoza za starije osobe kojima su usluge prijevoza nedostupne ili teško dostupne. Također planiramo aplicirati kao nositelj na novi projekt : „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ ili osnovne materijalne pomoći-faza II“ financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014.-2020, najavljuje između ostalog Hastor. (sl)