Prvi Karlovački

“Nismo ove godine, ustvari, imali još službenu natjecateljsku utakmicu”

Autor: Branko Obradović

01.08.2020

Sport

Razgovor: Igor Gec, trener Nogometnog kluba "Ilovac", tajnik kluba i voditelj Škole nogometa

U Ilovačkoj šumi radi se punom parom, sve selekcije Nogometnog kluba “Ilovac” treniraju i pripremaju se za novu sezonu. Nakon nepotpune prošle sezone i pauze u treniranju zbog epidemije koronavirusa svi nogometaši, od najmlađih uzrasta do seniora željni su rada. Prva momčad kluba iz Ilovačke šume ima velike ambicije za novu sezonu. Nakon što je “Slunj” postao četvrtoligaš, “Ilovac” koji je u prošloj sezoni bio drugi iza slunjske momčadi, sada je favorit za osvajanje naslova prvaka u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. O stanju u Nogometnom klubu “Ilovac”, aktivnostima u klubu, igračkom kadru i pripremama za novu sezonu razgovarali smo s trenerom prve momčadi, tajnikom kluba i voditeljem Škole nogometa Igorom Gecom.

Nakon pauze zbog epidemije počeli ste odmah s radom. Kakav je tempo treniranja, imate li ljetnu pauzu?

-Procijenili smo nakon one nepredviđene pauze zbog koronavirusa, praktički je puna dva mjeseca sport kompletno mirovao, da je ta pauza već sama po sebi bila duga. Mi smo odmah nakon što su bili dozvoljeni treninzi, pokrenuli kompletan pogon mladeži i seniora. Održavali smo formu, nije to baš bio intenzitet treninga, kakav je trebao biti, jer su u trenutku prekida treniranja, sve lige otkazane. Nismo ove godine ustvari imali još službenu natjecateljsku utakmicu. Tako da je to tek pred nama. Od tada kada smo krenuli treniramo u kontinuitetu sa svim uzrastima, nismo imali nikakav prekid. Sada smo tijekom srpnja malo smanjili intenzitet što se tiče mladeži. Sada već lagano i to pojačavamo. Pripremamo se za natjecanja, koja nas očekuju u jesenskom dijelu sezone.

Kakva je situacija s prvom momčadi?

-Praktički smo iz priprema uletjeli u pripreme, ostali smo bez proljetnog natjecateljskog dijela. Nema za sada nekih većih promjena, kadar je tu koji je bio na raspolaganju u prošloj sezoni. I dalje imamo spoj mladosti i iskustva, s par naših dugogodišnjih igrača, koji nose našu igru. Prošle sezone afirmirali smo u prvoj momčadi niz naših mladih igrača, juniora, pružili smo im priliku i pokazali su se dobrima. U ovoj sezoni nastavit ćemo u tom smjeru, a nadamo se i suradnji s Nogometnim klubom “Karlovac 1919”, trećeligašem. Imamo neke najave da će nam dati nekoliko igrača, koji će nama biti pojačanja. Mogla bi to biti suradnja na razini, a najave su da bi neki igrači mogli doći k nama, što bi se uklopilo u naše ambicije i ovu našu sportsku politiku odgajanja mladih igrača i profiliranja mladih za napredak.   

“Slunj” je ušao u Četvrtu nogometnu ligu Središte Zagreb. Je li sada na vama red da uđete u viši rang?

-Čestitam “Slunju” na zasluženom osvajanju naslova prvaka i na plasmanu u viši rang, bez obzira što je sezona bila okrnjena, zbog tog prekida. “Slunj” je dominirao ovim dijelom, koji se igrao i po meni su imali kvalitetu više u odnosu na ostatak lige. Zasluženo su se plasirali u viši rang. To je veliki plus ne samo za Nogometni klub “Slunj”, nego i za cjelokupni županijski nogomet. U neslužbenim razgovorima spominje se da je “Ilovac” pritajeni favorit, naravno da kao i uvijek imamo ambiciju. U prošlom prvenstvu završili smo na drugom mjestu, odmah iza “Slunja”. Nadamo se da ćemo u novoj sezoni napraviti taj korak naprijed i boriti se za sami vrh, da li će to biti dovoljno da budemo prvaci, ne mogu reći. Ima tu ekipa koje su ozbiljne, tu su “Ogulin”, “Duga Resa 1929” i “Croatia 78” iz Žakanja, koja nam je znala raditi probleme. Bit će neizvjesno, bit će izjednačeno, bila je liga izjednačena i u prošloj sezoni i u gornjem i u donjem dijelu. Da, mogu potvrditi da svakako imamo ambiciju da osvojimo naslov prvaka.

Imate li dovoljno prostora za brojnu djecu, koju imate u Školi nogometa?

-Mi se trudimo i širiti prostore ako treba. Imam dobre vijesti za naše sadašnje i potencijalne igrače, a to je da krećemo u obnovu prostorija kluba i svlačionica ove jeseni. Taj je projekt bio zaustavljen zbog korone, to je već trebalo biti odrađeno, ali eto malo se odužilo. Imamo obećanje da će se to urediti do kraja ove godine, onda ćemo imati jedan ozbiljan sportski kompleks, koji će zadovoljiti potrebe svih naših uzrasta. To nam je nužno, već se neko vrijeme radi na tome, već neko vrijeme ide ta priča i sada se to konkretiziralo. S nestrpljenjem očekujemo da radovi krenu i da napravimo taj iskorak u potrebnoj infrastrukturi.

Kakva će biti situacija s treninzima i odigravanjem utakmica kada krenu radovi?

-Nemamo još točan datum kada bi radovi trebali započeti, moguće je da će radovi krenuti nakon jesenskog dijela sezone, to bi nam možda bilo najzgodnije. Ako krenu ranije, mi ćemo se snaći, obnova nam je nužna. Prilagodit ćemo se situaciji, pa makar igrali i u gostima. Imamo vrlo dobre odnose sa svim klubovima u gradu i županiji i vjerujem da će nam, ako bude potrebno, kolege iz drugih klubova uskočiti u smislu terena.

Kakvo je vaše mišljenje o obnovi Stadiona “Branko Čavlović Čavlek”?

-Klub poput “Karlovca 1919” i grad Karlovac zaslužuju takav travnjak i takvu atletsku stazu. Zaslužuje naš grad takav objekt i ja sam kao sportski i nogometni djelatnik jako ponosan i sretan što smo dočekali da se to u Karlovcu podiglo na jednu višu razinu. Mislim da sada “Karlovac 1919” ima jako dobre temelje za još veći napredak. Iskorak su napravili, ušli su u Treću hrvatsku nogometnu ligu i ja im držim palčeve da nastave tako i dalje. Da u tom zamahu, uz podršku svih koji stoje iza kluba, samo nastave i da podignu cjelokupni županijski nogomet, Naravno, da će onda i “Ilovac” osjetiti benefite, i “Duga Resa 1929” i “Ogulin”. Cijela županija će ići prema naprijed, ako imamo jak i stabilan “Karlovac 1919”, uz te uvjete koje imaju i koje ćemo koristiti i svi mi.

Koliko selekcija i koliko igrača imate?

-Imamo igrače iz cijelog grada, čak i šire i izvan grada. Igramo na razini Središta Zagreb s kadetima i juniorima, na razini Zagrebačke županije s mlađim i starijim pionirima, što se tiče limača i prstića aktivni smo po turnirima u Zagrebu i okolici. To je dobra pozivnica talentiranim igračima iz drugih sredina, oni su to većinom prepoznali, tako i dolaze, mi radimo i doselekciju. Držimo klince na okupu, imamo dvjestotinjak aktivnih polaznika, tijekom korone taj je broj malo pao, nadamo se da ćemo to obnoviti tijekom jeseni i da ćemo u selekcije privući nove članove, pogotovo u najmlađim uzrastima. Tamo s početkom školske godine imat ćemo upise da jednostavno nastavimo i održavamo taj pogon. Korona je ostavila traga u svim granama društva, tako i u sportu, moramo sada malo zapeti da se svi zajedno vratimo u sportsku formu, ali i na razinu rada koju smo imali prije toga.   

U kakvom su stanju tereni u Ilovačkoj šumi?

-Poligon je uređen prije dvije godine, osvjetljen je i ograđen, to je za nas veliki napredak. Jedino što je dobro od korone je da su se tereni obnovili i da su u top stanju, glavni i pomoćni teren i taj poligon koji koristimo. Ulazimo u jesen s terenima u besprijekornom stanju i mislim da smo u vrhu u Karlovačkoj županiji što se tiče stanja igrališta. To predstavlja našim igračima gušt, tereni su nam stvarno na potrebnoj razini.

Kakva je financijska situacija u klubu?

-Uz pomoć Karlovačke sportske zajednice, Nogometnog saveza Karlovačke županije i naravno Grada Karlovca, funkcioniramo. Moram opet spomenuti tu koronu, koja nas je sve unazadila, bilo je dosta neizvjesno. Uspjeli smo to razdoblje prebroditi, nadamo se da neće biti ponovno nekakvih restrikcija i zatvaranja, mislim da bi to dokrajčilo sport, ne samo naš karlovački, nego općenito. Mi radimo kao da se ništa nije dogodilo, trudimo se, ima naravno, uvijek nekih poteškoća, ali to se sve zalaganjem vodstva kluba, svih članova kluba i nas djelatnika uvijek prebrodi, premosti, prevlada. Djelujemo, stabilni smo, gledamo prema naprijed. Sada smo već nekoliko sezona na nekakvom iskoraku iznad županijskog ranga, što se tiče mladeži. Vrijeme je i da prva momčad napravi iskorak iznad županijskog ranga. Vjerujem da će nam uređenje prostorija dati novi zamah i našim igračima i svima u klubu i oko kluba, da će to potaknuti novi entuzijazam da se krene još prema naprijed.

Jeste li zadovoljni s rezultatima mlađih uzrasta?

-Mi smo zadovoljni rezultatima na razini Središta Zagreb i Zagrebačke županije, konkurentni smo, u sredini smo tablica. U županijskim ligama smo uvijek pri vrhu, borimo se uglavnom sa selekcijama “Karlovca 1919” i “Ogulina”, koji je u zadnjih nekoliko sezona napravio iskorak na županijskoj razini s mladeži. Tu smo s njima uvijek pri vrhu. Što se tiče trenera, kvalitetnih ljudi uvijek treba. Mi pokušavamo educirati svoje vlastite kadrove i u tome smo uspjeli zadnjih godina. Čak su neki treneri odlazili od nas prema naprijed, prema “Karlovcu 1919” i drugim sredinama. Znači da smo dobri, ne samo u odgajanju igrača, nego i u stvaranju kadrova u nogometu. Mi u klubu imamo dva profesionalna trenera, pokrivamo se, radimo maksimalno s djecom, sve obaveze se odrađuju, ali uvijek razmišljamo korak naprijed, razmišljamo o budućnosti i gledamo koga bi mogli još angažirati, naučiti poslu, pripremiti ga, pa da nas pojača. Kako se pojačavaju ekipe na terenu, tako se treba i struka pojačati i konstantno raditi na sebi. Mi to u klubu pokušavamo i pripremamo se za budućnost.  

Kakva je suradnja struke s vodstvom kluba?

-“Ilovac” je zadnjih godina dostigao tu razinu, na kojoj je sada, sinergijom vodstva kluba, djelatnika, igrača, djece i roditelja. To mi potenciramo i to je zaista tako, da nema te zajedničke suradnje i sinergije ne bi mogli ovo sve održavati, svatko zna svoj zadatak, svatko izvršava svoj dio i to nas sve zajedno gura prema naprijed.

Ima li Karlovačka županija nogometnog potencijala za napredak?

-Pomak je napravljen ulaskom “Karlovca 1919” u Treću hrvatsku nogometnu ligu, Karlovac kao grad i Karlovačka županija imaju sigurno puno veći potencijal, nego što to rezultati pokazuju i kroz seniorski nogomet i kroz mladež. Sigurno imamo puno veći potencijal i mogli bi biti korak, dva ili tri naprijed. Sigurno da može biti bolje i krenuli smo jednim dijelom prema dobrom, “Karlovac 1919” je trećeligaš, “Slunj” je četvrtoligaš, a ja se nadam da ćemo i mi biti korak više, ne samo s mladeži, nego i s prvom momčadi. Onda to automatski vuče dalje i druge klubove. Mi trebamo svi zajedno, svi nogometni djelatnici moramo poraditi na tome da napredujemo. Trebao bi karlovački nogomet biti na višoj razini. Ovo što je sada “Karlovac 1919” u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi, to treba biti minimum, treba biti samo više od toga, a onda će automatskom reakcijom i svi drugi ići prema naprijed.