Prvi Karlovački

“Nisam niti slutio da ću izdržati do tisućite emisije”

Autor: Branko Obradović

25.04.2021

Karlovac

Razgovor: Zlatko Prpić, urednik i voditelj emisije "Klasikom do ponoći"

Glazbena emisija “Klasikom do ponoći” emitira se više od devetnaest godina i doživjela je i svoje tisućito izdanje, koje će biti u nedjelju, 25. travnja. Urednik i voditelj emisije profesor Zlatko Prpić nije ni sam vjerovao da će emisija biti tako dugovječna. No, on je marljivo i uporno pripremao emisije i došao do brojke od 1.000. Emisija je krenula 2. veljače 2002. godine, a odobrio ju je tadašnji urednik Mladen Postružnik, godinama je trajala dva sata, a zatim je stavljena u današnji oblik od sat vremena, emitira se nedjeljom od 23 do 24 sata. Zaljubljenik u klasičnu glazbu Zlatko Prpić bio je profesor u Glazbenoj školi Karlovac od 1972. godine, pa sve do 2016. godine. U mirovini je pet godina, ali njegova veza s glazbom traje i dalje, to je ustvari jedan vječni spoj. Povodom tisućitog izdanja emisije “Klasikom do ponoći” razgovarali smo s autorom, urednikom i voditeljem Zlatkom Prpićem.

Kada i kako je počelo vaše druženje s glazbom?

-Nevjerojatno, ali taj početak je bio s nekih pet godina, donijeli su harmoniku i tako je sve počelo. Uglavnom tata je bio glazbenik i to su bili geni koji su utjecali na moj odabir glazbe, jer geni se prenose. Od tada pa do danas aktivna je ta moja ljubav prema glazbi, kada se krene od malena, to ide do kraja. Ta prva harmonika bila je njemački “Hohner”, imala je osam basova. To je bilo fantastično.

Kako je išlo vaše školovanje?

-Da krenuo sam u osnovnu Glazbenu školu Karlovac, a početak je bio vrlo zanimljiv. Prijemni ispit imao sam kod profesora Josipa Vrhovskog, velikog hrvatskog skladatelja, koji je bio i ravnatelj Glazbene škole Karlovac. Prijemni ispit bio je u jednoj sobi u hodniku i on mi je kazao da vidimo mali je li imaš sluha i ili nemaš. Na kraju mi je rekao da će nešto biti od mene. To je bio trenutak kada sam se zaljubio u glazbu i ta ljubav nikad nije prestala. Poslije toga došla je Muzička akademija u Zagrebu i zatim usavršavanje i lutanje svijetom da se nešto nauči. Kada uđete u proces nastave i kada vam učenik dođe na sat, vi njemu morate prenijeti to znanje, da njega zainteresirate. To možete ako imate veliku unutarnju snagu i znanje da to prenesete, a onda oni nakon osnovne, upišu srednju školu, pa akademiju i dođu na vaše mjesto. No, takvi su rijetki. Završio sam kontrabas u Zagrebu, školovanje za harmoniku u Puli, jer je samo tamo bilo. Predavao sam kontrabas i harmoniku, a na kraju i orgulje. Uvijek me zanimalo što je iza note, mnogi sviraju, ali je bitno da najbolju izvedbu prenesete učeniku.  

Kako ste se odlučili za kontrabas?

-Tada je bila niža škola, koja je trajala šest godina, rekli su mi da sam visok i da bi mogao svirati kontrabas. Moj profesor bio je Božidar Galli, on mi je prenio ono najljepše u glazbi. Ako dođete u prave ruke koje zrače ljubavlju, onda vi tu ljubav generacijama prenosite svojim učenicima. Ja nisam vjerovao da ću biti baš u nastavi, nudili su mi Zagrebački solisti da budem njihov član, a ja sam to odbio. To je bio šok. Uglavnom, sve se svodi da se ispunjava taj godišnji fond sati. Moja ljubav prema glazbi vidi se i u ovoj tisućitoj emisiji. Jako sam zadovoljan što sam dogurao do te brojke.   

Jeste li svjesni da da vam je to već tisućita emisija, je li vrijeme brzo prošlo?

-Da, u nedjelju, 25. travnja bit će tisućita emisija. To je nevjerojatno da je toliko vremena prošlo. Ja nisam niti slutio da ću toliko izdržati. Zaista je prošlo puno vremena od tada, kada sam krenuo s emisijom, bilo je 2. veljače 2002. godine. Tadašnji urednik Mladen Postružnik, koji sada živi u Guatemali,  rekao mi je da imam emisiju i da će ići nedjeljom od 22 sata do ponoći. Tada je program i trajao do ponoći. Došao sam kući i razmišljao kako ću nazvati emisiju. Vrlo brzo pala mi je na pamet ideja “Klasikom do ponoći” i tako je ostalo i evo zadržalo se do tisućite emisije.  

Kako birate glazbene brojeve za emisiju?

-Gledam po razdobljima, idem barok, romantika, pa redom. Ima kompozitora koji nisu po vašem kriteriju, ali su po kriteriju nekog drugog. Morate imati veliko znanje da bi to dobro posložili u emisiji. Ne slušam prijedloge prijatelja i prijateljica, nisam voljan reagirati na takav način

Možete li nam otkriti tajnu kako će izgledati tisućita emisija?

-Da, za tisućitu emisiju pripremio sam nešto posebno. Odlučio sam da u emisiji bude deset glazbenih brojeva iz svake stote emisije po jedan. Mislim da će to biti slušateljima jako zanimljivo, to će ukupno biti oko 55 minuta.  

Ima li za vas glazbe izvan klasike?

-Obožavam Amy Winehouse. Otišla je prerano, mislim da je mogla dati još jako puno. To je bio anđeo, koji je došao i otišao. Njene izvedbe su sjajne. Kada sam je prvi put čuo, rekao sam to je to.

Povodom tisućite emisije Zlatko Prpić bio je gost emisije “Aktualno” u kojoj je bilo riječi o njegovoj emisiji, ali i cijelom životnom putu. Tvrtka Hrvatski radio Karlovac, priredila je malu svečanost za Prpića, a za tu priliku naručena je i torta s natpisom emisije “Klasikom do ponoći”, ali je i slavljenik donio jednu tortu. Tom prilikom Zlatka Prpića iznenadio je dolazak gradonačelnika Damira Mandića, koji mu je čestitao na jubilarnoj emisiji i uručio prigodni poklon.

Foto: Dinko Neskusil