NTEC

Nikola Tesla Experience Center finalist jubilarnog izdanja Zagreb Design Week-a 2023.

VIŠE IZ RUBRIKE

Natjecanje

Likovni postav Centra izborio je finale u čak dvije kategorije – Dizajn prostora te Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija

U ovogodišnjem, desetogodišnjem izdanju prestižnog dizajn festivala Zagreb Design Week, likovni postav Nikola Tesla Experience Center izborio je finale u čak dvije kategorije – Dizajn prostora te Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija.

Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu je zdanje pokraj karlovačke gimnazije koju je ovaj velikan pohađao, a izdvaja se jedinstvenom interpretacijom inovatora i znanstvenika čija su djela promijenila svijet.

-NTEC je nesvakidašnji prostor koji spaja kategorije poduzetničkog prostora i posjetiteljskog centra, s likom i djelom Nikole Tesle kao središnjim motivom interpretacije u likovnom postavu. Likovni postav uključuje osam cjelina koje vode posjetitelje kroz Teslin život i dostignuća. Glavnina postava smještena je na prvom katu, gdje posjetitelji mogu doživjeti interaktivnu multimedijalnu zonu koja prikazuje Teslin životni put od prvih opažanja do najpoznatijih otkrića, istaknuo je Barišić, direktor tvrtke Republic.

Posebno impresivan je eksponat „Tesla superjunak“ koji je nominiran u finale unutar kategorije Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija. Riječ je o deset metara visokoj interaktivnoj statui Nikole Tesle koja se proteže kroz sve etaže centra. Posjetitelji mogu postati dio Teslinog svijeta putem dodira, pokrećući električnu iskru, hommage izumu Tesline zavojnice, stvarajući nevjerojatno osobno iskustvo.

 

 

Ulazak NTEC u finale jubilarnog ZDW je priznanje za autore likovnog postava Marka Barišića i Mirnu Vulin iz šibenske tvrtke Republic i dolazi kao rezultat predanosti inovativnom i originalnom dizajnu te sposobnosti da transformiraju izložbene koncepte u izvanredne doživljaje. Svoju kreativnost u projekt je pretočila još jedna Šibenčanka, njihova stalna suradnica Mirjana Petrina iz Crtaone.

Završno natjecanje i dodjela međunarodne nagrade za dizajn ZGDW Award će se održati 26. rujna 2023. na svečanom otvorenju Zagreb Design Week 2023., a izložba finalista ZDW će se održati na Zagrebačkom velesajmu zadnji tjedan u rujnu 2023. godine.