Niki Zorić (OŠ Mahično): Odlikaš kojem sve ide, sudjelovao na osam županijskih i dva državna natjecanja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Često kažu u školi mojim kolegama: „Ugledajte se na Nikija, on uči“. Zapravo ne bi bilo dobro da se ugledaju na mene, jer ja učim jako malo, kaže Niki Zorić, učenik osmog razreda OŠ Mahično.

  Iako mala škola, koja možda nema opremu i toliko prostora kao veće karlovačke škole, mogu se pohvaliti da imaju svestrane i nadarene učenike koji unatrag nekoliko godina bilježe lijepe rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

  Ove se godine u „sezoni“ natjecanja posebno istaknuo upravo Niki Zorić. Sudjelovao je na osam županijskih natjecanja; iz kemije, matematike, fizike, povijesti, engleskog, njemačkog, tehničkog i  biologije. Dodaje da je trebao ići i na natjecanje iz vjeronauka, ali to mu baš nije zanimljivo pa je propustio.

  -Na sva natjecanja koja su bila organizirana u školi Niki se prijavio. Djeca odaberu obično dva ili tri. Niki učiteljima nije mogao reći „ne“ pa je vjerojatno i to jedan od razloga, kaže ravnateljica Gorana Simić Vinski, a sudjelovanjem u toliko natjecanja pokazao je svoju veliku širinu.

  Niki je sudjelovao i na dva državna natjecanja. Natjecao se u kategoriji elektronike na Državnom natjecanju mladih tehničara i bio je treći, a na natjecanju iz fizike bio je 11. u državi. Na tom je natjecanju sudjelovalo pedesetak najboljih fizičara iz Hrvatske. Malo je falilo da se plasira na državna natjecanja iz engleskog i matematike, ali kaže - dva su dovoljna.

  Dok je nabrajao sva natjecanja na kojima je sudjelovao, u šali ga pitamo kako to da nije još u svoj raspored ubacio i likovni ili hrvatski…

  -Iz likovnog sam sudjelovao na nekom natječaju, ali nije bilo nešto posebno. Hrvatski mi ne ide mi baš toliko dobro, mislim imam pet, ali mislim da da ne bih imao dobre rezultate.

  -Kolegice su ove godine više pripremale učenike za Lidrano, za dramske nastupe, ubacuje se ravnateljica

  -To mi definitivno ne ide, dodaje Niki.

  Matematika i fizika su mu najdraži predmeti, a dodaje da mu jako dobro ide i engleski. Zbog sudjelovanja na natjecanjima nije puno izostao iz škole, kaže dobio je jedan slobodan dan, ali to ne smatra nekim prevelikim opterećenjem. Pripreme za tolika natjecanja trebalo je uskladiti s mentorima, jer ipak njih je osam, a jedan je Niki.

  -Nekad su me uzeli s nekog sata nastave, a kako imam sve petice to mi nije posebno poremetilo školske obaveze. Malo sam se pripremao preko praznika i doma. Mentori su dobri i svi se dosta trude oko mene.

  I uz sve te obaveze, Niki kaže da ima dosta pa i previše slobodnog vremena. Bavi se sportom, trenira taekwondo u čemu je solidan. Dosta vremena provodi igrajući videoigrice, čita uglavnom znanstvenu fantastiku. Nedavno je pročitao sve Vodiče za autostopere kroz galaksiju, gleda dosta filmova i serija, a favoriti su mu Marvelovi superjunaci.

  Niki, naime, lako pamti i jako malo uči, kaže. Uglavnom mu je dovoljno ono što čuje na satu, napiše zadaću i eventualno malo ponovi za test. Iako više naginje matematici i fizici, koje podrazumijevaju razmišljanje i logiku, jednako će zapamtiti brojne podatke iz povijesti. Svjestan je da će možda zbog toga morati mijenjati navike u srednjoj školi i fakultetu.

  Pa ima li nešto što mu ne ide, pitamo ga.

  - Ne baš, kratko odgovara.

  I pjevanje?

  -E, to baš i ne, smije se Niki.

  Imati odličnog kolegu u razredu ponekad je prednost i za ostale učenike. Naravno, izuzmu li se usporedbe.

  -Kolege iz razreda dobro me prihvaćaju, a sad smo se nedavno zbog mene počastili i tortom. Nakon svih županijskih natjecanja u školi su organizirali jedno malo slavlje za sve učenike koji su išli na  natjecanja, a bila je i torta.

  Prednost je i što se od Nikija može i prepisati. Slika li zadaće, pomaže kod testova, šapće?

  -To se uvijek radi naravno. Ali, ako učiteljice pitaju, nigdje i nikad nisam poslikao zadaću drugima ili nešto slično.  

  Niki ima i mlađu sestru, za koju kaže da bi trebala možda više učiti, ali zato je i tu stariji brat koji joj pomaže ako negdje zapne. Roditelji ga podržavaju, ali nije im važno da sudjeluje na toliko natjecanja, to je ipak njegov izbor.

  Govoreći o planovima je istaknuo da planira upisati matematičku gimnaziju, a i ondje planira nastaviti s natjecanjima, možda ne na toliko, ali trudit će se. Na natjecanja ide opušteno i ne predstavljaju mu stres. Moto mu je: „Kak' bude, bude“.

  I na kraju, pitanje vole li djevojke pametne dečke?

  -Ah! Pa kako koja. Navodno sam dosta „poznat“ po drugim školama među curama, skroman je Niki, a s druge strane i tajanstven pa ne otkriva kakve mu se djevojke sviđaju. Ima za cure vremena. O toj temi ćemo drugi put.

  Foto: Dinko Neskusil