Goran Cvitak, predsjednik i trener Taekwondo kluba "Prana"

"Nije bilo odmora ovog ljeta, bilo je izuzetno aktivno, znači, još ovakvo ljeto nismo imali otkada radimo"

VIŠE IZ RUBRIKE

Taekwondo

Taekwondo klub "Prana" nastavio je u ovoj godini u ritmu 2022. godine, koja je bila do sada najuspješnija godina u povijesti kluba, ove godine opet su ostvareni vrhunski rezultati, a do kraja godine ima još niz značajnih natjecanja, pa će se povećati broj osvojenih medalja

Taekwondo klub "Prana" imao je vrlo uspješnu 2022. godinu, bila je to ustvari najuspješnija godina u povijesti kluba. U tom istom ritmu nastavljeno i ove godine, a pošto do kraja godine ima još niz važnih natjecanja, ove godina može biti na razini prošle, ako ne i bolja. Klara Bošnjak nedavno je nastupila na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu, a Oscara Kovačića očekuje u prosincu nastup na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Rumunjskoj. Članovi kluba osvojili su niz naslova prvaka na državnim prvenstvima. Razgovarali smo s predsjednikom i trenerom Taekwondo kluba "Prana" Goranom Cvitakom o trenutnoj situaciji u klubu, o rezultatima ostvarenim u 2023. godini, o ljetnim pripremama te o planovima i ciljevima do kraja godine.

Jeste li zadovoljni s rezultatima u ovoj godini i kako bi ih ocijenili?

-Super sam zadovoljan, naravno uvijek treba ostaviti prostor za još bolje, ali ako trebam ocijeniti. onako od jedan do deset, dao bih devetku, uvijek se teži prema većem i boljem, ali mislim da je u redu jedna dobra devetka.

Po Vama prošla godinu bila je najbolja u povijesti kluba,  je li ova tu negdje?

-Pa evo, vidjet ćemo još ostatak godine, pa ću onda znati točno i striktno reći, ali za sada ova godina zaista što se tiče rezultata, što se tiče članstva i kvalitete rada u klubu možemo reći da parira prošloj godini. Postoji još nekoliko turnira na kojima ćemo nastupiti, pa ćemo vidjeti što će biti, što se tiče rezultata tada ćemo moći točnije reći.

Kakvo je bilo ljeto, je li bilo nešto odmora?

-Nije bilo odmora ovog ljeta, bilo je izuzetno aktivno, znači, još ovakvo ljeto nismo imali otkada radimo. Završili smo s rekreativnim grupama krajem lipnja, kao škola, do kraja lipnja smo još odrađivali sve grupe. Startali smo odmah, znači, natjecatelji su imali možda kakve kratke pauze da svi odu na more, s tim da oni koji su se pripremali za natjecanja, Klara Bošnjak, koja se pripremala za Svjetsko kadetsko prvenstvo da li smo im isto jednu malu pauzu, ali sve je to bilo onako čisto da zadovolje svoje neke potrebe što se tiče mora. Bio je izuzetan tempo treniranja, mogu spomenuti, ove godine smo prvi put otišli u Sokobanju u Srbiju, tamo su bili Matea Magdić, Lara Tuškan i Oscar Kovačić i odradili pripreme s prvim seniorskim iranskim timom. Bila je odlična kvaliteta treninga, trener Luka Vlašić proveo je tamo s njima sedam dana, odlična ekipa odlična energija, zaista isplatio se ići, druge godine idemo u što većem broju tamo. Odmah nakon povratka iz Sokobanje, sto sudionika, znači, od tih sto, 45 naših, uputili smo se u Topusko na klupske pripreme, koje organiziramo, već nekoliko godina. Ovo je sada bilo u biti četvrti, peti put da baš u Topuskom organiziramo kamp, bilo je znači sto sudionika, tu su još bili i Taekwondo klub "Tigar" iz Zagreba, "Dugo Selo" i "Otočac". Mogu reći da je ovo bio  jedan od najboljih kampova koje smo organizirali do sada u suradnji s Taekwondo klubom "Tigar". Po kvaliteti, po energiji na treninzima zaista je bio najuspješniji kamp do sada. Djeca su se vratila ispunjena, veselo su tamo sve odrađivala, grupirali smo posebne radne grupe, izlazne kadete, juniore, seniore i u posebnoj grupi malce, olimpijce i mlađe kadete, tako da se kvalitetno radilo, izuzetno dobrih borbi je bilo i velim meni je najbitnije da su starije grupe odnosno, juniori i seniori, da su došli zadovoljni i da znaju da su odradili jedne kvalitetne pripreme.

Nedavno ste nastupili na međunarodnom turniru u Sarajevu, jeste li zadovoljni s rezultatima članova kluba?

-Bio je to G-1 kadetski turnir, odnosno E-1 seniorski. Mogu reći da sam zadovoljan, od tri naša sudionika na turniru, osvojili smo dva zlata i jednu broncu, što mislim da je skoro jedan stopostotni učinak, nije potpun, ali skoro i mogu reći da su naši borci zaslužili samo pohvalu. Lara Tuškan osvojila je zlatnu medalju dobivši tri borbe, s obzirom da je imala prije jedno pola godine ozbiljniji lom ruke, a zaista malo je falilo da se kvalificira na Svjetsko kadetsko prvenstvo. Imala je najveći broj bodova i na kraju na tom jednom prvenstvu, na jednom kvalifikacijskom turniru slomila je ruku, a izborila je već ulazak u finale, ali nije mogla nastupiti u finalu, žao mi je što nije mogla nastaviti. Nakon pola godine netreniranja ovo je za nju vrhunski rezultat. Dobila je zaista tri odlične protivnice, dvije Rumunjke i jednu predstavnicu Srbije, sada su bile kategorije po visini, Rumunjka je bila iste visine kao Lara, ali pet, šest kilograma teža od nje. Taj povratak na ovakav rezultatski način za nju je izuzetno bitan. Na uspjehe Oscara Kovačića već smo navikli, dobio je protivnika iz Rumunjske, odradio je prvu rundu fantastično, pa je protivnik u drugoj rundi predao borbu. Matea Magdić odlično je odradila prvu borbu, ali dobila je zaista jaku protivnicu u drugoj borbi, koja ima vrhunske rezultate s G turnira i većih prvenstava. Matea je bila odlična i u drugoj borbi, čak bolja nego u prvoj, ali nije mogla izboriti ulazak u finale.

Kako ste zadovoljni s nastupom Klare Bošnjak na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu?

-Da, moram spomenuti da imamo izuzetno kvalitetnu natjecateljicu u kadetkinjama Klaru Bošnjak, koja je izborila nastup na Svjetskom kadetskom prvenstvu. Vrlo brzo je u zadnjih godinu dana stasala kao jedan kvalitetan borac i ona je u biti bila jedini predstavnik iz Karlovačke županije na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu. Mogu samo reći da je odradila fantastičnu borbu, gdje smo svi bili zapanjeni, vrlo na knap je izgubila u trećoj rundi, mogla je otići u borbu za medalju, ali eto malo neiskustva, s obzirom da joj je to bio prvi veći turnir. Nikada nije nastupila na G turnirima, a kamoli na europskim i svjetskim prvenstvima, velika pohvala za tu mladu natjecateljicu. Ona je još ovu i drugu godinu kadetkinja, očekujem od nje velike rezultate, zaista je njezino zalaganje kroz ljeto bilo ogromno i rezultati će se zasigurno vidjeti. Ona je 2010. godište i ispred nje je kompletna sportska karijera.

Oscar Kovačić bio je ovog proljeća u maloj krizi, ali izgleda da se sada izvukao, kakva je situacija kod njega?

-Oscar Kovačić odradio je prošle godine Svjetsko juniorsko prvenstvo i ostvario povijesni rezultat za Karlovac, osvojio je brončanu medalju. Poslije tog natjecanja bilo je još bitnih turnira za bodovanje za Europsku rang listu kako bi ostvario razvojni program, jednostavno smo ganjali te bodove. Možda je učinjena greška, previše se istrošio, nije imao pauzu nakon Svjetskog juniorskog prvenstva i naravno da je u određenom momentu došlo do silazne putanje. Oscar na državnom prvenstvu, koje je bilo kvalifikacijski turnir za ovogodišnje Europsko juniorsko prvenstvo i na ostalim turnirima nije izvukao ono što inače bez problema izvlači. Mogu reći da je to bila mala greška i nas, ali smo htjeli najbolje za njega, tako da na greškama se nekada uči. Sada se opet vidi na njegovim rezultatima da je on u jednoj uzlaznoj putanji i da će uspjesi doći. On će još cijelu iduću godinu biti junior i to će mu biti zadnja juniorska godina i tu se očekuje puno od njega, vidjet ćemo što će napraviti.

Možda nije trebalo forsirati, možda je trebalo pustiti da sve ide svojim tijekom, kakvo je sada Vaše mišljenje?

-Da, tako je, Oscar je ove godine izborio Europsko prvenstvo za mlađe seniore, koje će biti održano krajem godine u Rumunjskoj, tako da ćemo morati ga malo odmoriti prije početka pripremnog razdoblja za to natjecanje. Velim, on je svjetsku medalju uzeo u ulaznoj juniorskoj godini, znači on je u prvoj godini juniora praktički uzeo svjetsku medalju, tako da što reći za zadnju juniorsku godinu, možemo očekivati fantastičan rezultat, ali nećemo ništa unaprijed prognozirati, vidjet ćemo što će biti.

Što ste sve odradili ove godine i što vas još očekuje?

-Prvo ću napraviti kratki rezime što se tiče državnih medalja, pa ću onda reći što nas očekuje za ovu godinu. Odradili smo državno prvenstvo u formama gdje su seniori bili ekipni prvaci države, gdje smo osvojili i tri zlatne medalje, Ivan Klarić i Tena Naglić izborili su zlatnu medalju u pari i Klarić je pojedinačno osvojio zlatnu medalju, a zlatnu medalju izborio je  i Patrik Čolić. Karlo Bošnjak osvojio je zlatnu medalju na Kadetskom prvenstvu Hrvatske. Tena Naglić i Nikola Brnardić bili su prvi u paru u formama na Studentskom prvenstvo Hrvatske. Zaista imamo pohvalne rezultate, sve zajedno smo osvojili točno 21 državnu medalju, prekrasan jedan rezultat za ovu godinu, imamo i pregršt medalja s G turnira na kojima je konkurencija izuzetno kvalitetna, tako da ta medalja zaista nešto vrijedi. Bili smo u ovoj godini na oko 25 turnira, a prošle godine smo odradili oko 40 i nešto turnira, znači zaista smo angažirani konstantno i jedan je to naporan posao, ali radimo to s ljubavlju. Odradili smo Sarajevo, očekuje nas Beograd krajem mjeseca, zatim postoji to Europsko kadetsko prvenstvo, postoji mogućnost da nas Klara Bošnjak predstavlja na tom natjecanju. Vidjet ćemo samo da li će se ići po propozicijama Svjetskog kadetskog prvenstva ili će se morati ići na neke kvalifikacijske turnire kako bi Klara Bošnjak ostvarila odlazak na to Europsko kadetsko prvenstvo, znači još nismo sigurni ali postoji mogućnost da ona nastupi na tom prvenstvu. Oscar Kovačić će ići na Europsko U 21 prvenstvo i još ćemo sigurno odraditi koji G turnir uz ove neke međunarodne kupove, koje će određivati ostali natjecatelji. Dakle, ostatak godine bit će vrlo aktivan.

Kakva je situacija s upisima u klub?

-Počeli su upisi s kojima zaista nemamo problema, najbitnije mi je da su roditelji i djeca prepoznali naš kvalitetan rad i to već godinama mi nemamo nikakvih problema s upisima. Imamo godišnje praktički oko 40 do 50 novih polaznika, koji se upišu u rujnu i listopadu što je zavidna brojka. Mogu reći da zahvaljujem roditeljima, koji su zaista prepoznali naš rad i trud, na kraju krajeva djeca su nam tu najbitnija i mogu reći da naši treneri u klubu najviše pažnje daju tom pedagoškom dijelu da djeca dođu u klub, da budu i da se osjećaju u jednom zajedništvu, da sklapaju prijateljstva. Najljepše mi je čuti od roditelja kada kažu da se njihova djeca najviše druže s djecom iz kluba, a manje s djecom iz škole, tako da mi je to izuzetno drago za čuti.

Uvjete imate dobre u svom prostoru u bivšoj vojarni u Luščiću, jeste li što novo tamo napravili?

-Imamo veliku dvoranu od 140 kvadrata, dvije manje dvorane od 70  kvadrata, uz sve te aktivnosti kroz ljeto, uređivali smo i teretanu od 30 kvadrata, nabavili smo već 80 posto sprava i sad još samo radimo podlogu i sprave stavljamo unutra i kreće u funkciju. To je isto jedan projekt koji smo zacrtali, financijski je to dosta, puno košta, ali morali smo i taj dio odraditi za naše starije članove, juniore i seniore.

Dosta je aktivnosti, natjecanja, putovanja, kako uspijete sve to financijski pokriti?

-Pa pokrivamo se, s obzirom da je Karlovačka sportska zajednica prepoznala naš rad na temelju rezultata i ostalih nekih parametara na osnovu kojih se dodjeljuju financije, sve ide na bolje. Za to što dobivamo od Karlovačke sportske zajednice zaista hvala, dobili smo i jednog trenera na puno radno vrijeme, gdje je Luka Vlašić sada naravno puno zadovoljniji, radi se kvalitetnije i više se daje kada se cijeni nečiji trud. Drago mi je da smo ove godine mi kao klub dobili potvrdu rada, Martin Štefanac, Ivan Klarić, Tena Naglić i Oscar Kovačić su na stipendijama. Znači, drago mi je da se trud djece i to ulaganje u konstantno treniranje isplati i da to dijete samo osjeti da se nešto isplati, tako da im to puno znači.

Jeste li ostvarili s klubom sve ono što ste planirali?

-Jesam, svi moji ciljevi su ostvareni, što se tiče članstva, djelomično rezultata, ali uvijek moramo težiti višem, težiti sve boljim rezultatima, Jako sam zadovoljan kako se klub razvija.

Pokazalo se da je taekwondo najtrofejniji sport u Karlovcu, što mislite o tome?

-Taekwondo se stalno spominje, stalno je u medijima, članstvo je izuzetno veliko u svim karlovačkim taekwondo klubovima i možemo reći samo riječi hvale za to. Mislim da je za sve zaslužan naravno i trud trenera i angažman da se to članstvo poveća, a i sama djeca koja ostaju naravno u klubu i prepoznaju taj rad.

Je li po Vama sigurna budućnost taekwondoa u Karlovcu?

-Vjerujem da je budućnost ovog sporta sigurna, barem što se tiče mog kluba. Imamo četiri kvalitetna trenera, to moram prvo reći. To su Luka Vlašić, Petar Lukežić, Marko Strusa i angažirali smo Leona Dakića, koji nam odrađuje kondiciju natjecatelja. Svi uglavnom radimo na novitetima u klubu, što je bitno za zadržavanje članstva, ako je jedan trening konstantno isti i ponavlja se, naravno da djeca to osjete, da nisu zainteresirana nakon određenog razdoblja. Ja nekako forsiram da moji treninzi i od trenera budu zaista u novitetima i to konstantno, ali naravno da imaju svoju prvobitnu svrhu, a to je napredovanje.