Prvi Karlovački

Ni coronavirus ne može ništa „Francuskom poljupcu“

05.03.2020

Kultura

Koncert „Francuski poljubac“ ove godine peti put, besplatne karte od danas na blagajni Zorin doma

Karlovačka Glazbena škola u utorak, 10. ožujka, organizira u Zorin domu koncert pod nazivom „Francuski poljubac“. Sam projekt je nastao inicijativom nastavnika Puhačkog odjela tako da su izvođači članovi Sinfonietta orkestra Glazbene škole.

-Već nekoliko godina naši nastavnici Puhačkog odjela s pojedinim gostima održavaju ovaj koncert gdje se obično sviraju neke romantične skladbe i to bude u doba Valentinova ili Dana žena. Ove godine održat ćemo ga nešto malo poslije 8.marta, rekla je ravnateljica Škole Snježana Mrljak najavljujući koncert.

-Ovo je peti po redu koncert pod nazivom Francuski poljubac pa možemo na neki način reći da je postao već tradicionalan. Često pitanje u vezi koncerta je sam njegovo naslov i zašto smo se za njega odlučili. Prije svega zato što smo jako skloni i volimo glazbu francuskih autora koja je sama po sebi specifična i atmosferom  i izričajem, pa tako program upravo baziramo na francuskim kompozitorima i autorima te onima koji su u nekom trenutku svog života ili djelovali u Francuskoj ili su bili pod francuskim utjecajem. Francuski poljubac je simbol i ljubavi i romantike pa tako i sve skladbe koje smo odabrali nose upravo tu notu i ta romantika nekako objedinjuje cijeli koncert, ispričala je o programu profesorica Lana Ćosić.

-Sam sastav orkestra je nespecifičan tako  da je za sve stvari koje sviramo bilo potrebno napraviti aranžmane i prilagoditi ih sastavu. Atmosfera na probama je odlična tako da se nadam da ćemo to uspjeti prenijeti i na samom koncertu, Na programu su skladbe Bizeta, Rota, Debussya, Piazzole i Domerssemannna kratko je izjavio profesor Božidar Križan.

-Jako sam ponosan što je koncert svake godine sve bolji i bolji. Osim Puhačkog odjela sudjeluju i klaviristi; jedna kolegica svirat će na električnom klaviru, a druga na običnom. Od ove godine na koncertu po prvi put imamo dirigenta profesora Gaja Matića Marovića, kazao je pročelnik Puhačkog odjela Tihomir Bokun.

Ulaz na koncert je besplatan, a svi koji žele mogu od danas podignuti karte na blagajni Zorin doma.

-Coronavirus nema šanse uz našu glazbu, poručila je ravnateljica Mrljak, pozvavši sve na koncert u utorak u 20 sati u Zorin domu. (m.m.)

Foto: i.č.