Raste broj potreba za radnicima, u siječnju ih je za 80,7 posto više u odnosu na mjesec prije

Nezaposlenost u siječnju porasla za 6,3 posto

VIŠE IZ RUBRIKE

  U evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju prošlog mjeseca bilo je  evidentirano 4.227 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na mjesec prije povećanje za 6,3 posto.

  Osobe sa završenom srednjom školom za trogodišnja zanimanja, KV i VKV zanimanja i dalje su najbrojnije među nezaposlenih te njihov udio iznosi 31,8 posto.

  Što se pak tiče broja nezaposlenih prema spolu, od ukupnog broja nezaposlenih 58,7 posto  su žene, a  41,3 posto  muškaraca s tim da se u odnosu na prošli mjesec udio nezaposlenih žena  neznatno smanjio.

  Kao i na kraju prosinca u evidenciji nezaposlenih osoba najviše je bilo onih srednje radne dobi -1605 te starije radne dobi – 1499.

  Dolaskom nove turističke sezone, počinje rasti i broj potreba za radnicima. U siječnju ih je zaprimljeno 477, što je povećanje za čak 80,7 posto u odnosu na mjesec prije. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala gdje je bilo 114 slobodnih mjesta te u prerađivačkoj industriji u kojoj su poslodavci tražili 83 osobe.

  Iz evidencije nezaposlenih izašlo je u siječnju  376 osoba. Od toga su zaposlene 224 osobe, većina na određeno vrijeme.

  U mjesečnom Statističkom biltenu Područnog ureda HZZ-a u Karlovcu izdvaja se još jedan podatak. Mjerama aktivne politike zapošljavanja u siječnju je  novouključeno  osam osoba, a istodobno ih je iz mjera izašlo 24- ero. Tako  je aktivnih korisnika mjera na kraju mjeseca bilo - 693.