Priopćenje Općine Vojnić

Nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine o ukidanju Doma zdravlja Vojnić

VIŠE IZ RUBRIKE

Vojnić

Priopćenje je potpisao načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić

Priopćenje donosimo u cijelosti:

''Ovim putem želim izraziti nezadovoljstvo odlukom Županijske skupštine o ukidanju Doma zdravlja Vojnić, kao i ostalih u karlovačkoj županiji i njihovo spajanje u jedan županijski Dom zdravlja.

Smatram da do ovoga spajanja ne treba doći do 2028.g. zbog financijskog razdoblja fondova EU 2021-2027. Naime na natječaja EU za zdravstvene ustanove može se javiti svaka ustanova sa SAMO jednim projektom. Do sada se moglo kandidirati svih šest domova zdravlja u našoj županiji, što su ravnatelji i činili i svi su dostigli zavidan standard. Nakon spajanja županijski Dom zdravlja moći će kandidirati samo jedan projekat od ispostave koju ravnatelj i županija odaberu, a preostalih pet ostaje zakinuto.

Ovdje se radi o milijunskim iznosima koji neće biti konzumirani, a uštede neće biti skoro nikakve, jer umjesto ravnatelja biti će voditelji ispostava sa istim ili neznatno nižim plaćama.

Ja sam osobno tražio da nam ostave dom zdravlja u Vojniću uz obavezu da će općina Vojnić nadoknaditi tu eventualnu razliku uštede. Prema mojim saznanjima svi domovi zdravlja u karlovačkoj županiji posluju pozitivno i nisu teret županiji, te ovakva odluka koja služi u populističke svrhe dovodi jedan dobro uhodan sustav u opasnost da postane neracionalan, a pacijenti koji moraju biti u središtu razmatranja ovoga problema, zakinuti kvalitetom usluge koju sada ostvaruju. Primjere pokusa novih metoda kadroviranja osjetili su najbolje pacijenti Opće bolnice Karlovac, pa pacijenti naše općine sa zabrinutošću prate zbivanja oko Doma zdravlja.

Prije nego sam odlučio da se javno izjasnim pogledao sam financijska izvješća županijskih domova zdravlja  koji su već proveli ovo spajanje uz najavu velikih ušteda. Šaljem ih skenirane u prilogu da vidite rezultate njihovog poslovanja.

Iako je odluka o spajanju donesena, pozivam županicu Martinu Furdek Hajdin i sve županijske vijećnike da još jedanput razmotre cijeli slučaj, da se sve eventualne uštede izračunaju i stave na papir, pa onda da se odluči da li nastaviti sa decentralizacijom u koju se svi zaklinju ili ćemo centralizirati sve prema Karlovcu i Zagrebu.''

Nebojša Andrić