Prvi Karlovački

Nera Mamić zablistala oslikavajući “Tabulu rasu”

Autor: Leo Stakovic

28.04.2020

Glazba

"Tabula rasa" snimljena je u posljednji tren, a Nera nas danas časti "Quarantine Sessionima"

Ponekad se dogodi da pjesma godinama traži „svog“ izvođača i „svoje“ vrijeme prije nego li ugleda svjetlo dana. Upravo to je priča o “Tabula rasi”, novom filmskom, pomalo „bondovskom“ singlu talentirane vokalistice Nere Mamić.

“Tabula rasa” nastala je u autorskoj suradnji Olje Dešića, koji je za ovu pjesmu napravio glazbu i aranžman, i Nine Saffron koja je pjesmi ponudila upečatljivi vokalni „hook“.

“Pjesma može proći kroz puno mijena dok ne poprimi konačni oblik.”

Iz jednog poprilično bezidejnog sessiona, rada na sasvim desetoj pjesmi i mog očajničkog vapaja kako se u tom trenutku osjećam kao tabula rasa, Olji su se popalile lampice kako postoji pjesma koja još uvijek nema svog nositelja, a on ga upravo naslućuje. I na prvo slušanje, čula sam kamo to vodi. Izgleda da pjesma može proći kroz puno mijena dok ne poprimi konačni oblik.

Pjesma je čekala svoga izvođača sve do Nerine suradnje s Oljom, koji joj je, prepoznavši njene mogućnosti, povjerio rad na tekstu ove pjesme, a nakon toga i samu izvedbu. Nakon singlova Jednostavna stvar i Alamo, Tabula rasa predstavlja nastavak zanimljive glazbene priče koja, uz elemente R&B pop, neo-soula, objedinjuje Nerin atmosferičan vokal i svježinu u interpretaciji te iskustvo i znanje jednog od naših ponajboljih producenata i aranžera, Olje Dešića, uz već prepoznatljivo izvrstan miks i master Zorana Švigira.

Prirodnije mi je pjevati nešto što sam sama i zamislila i napisala, ali lirički hook tabule rase koji je dala Nina Saffron je nešto od čega se nisam željela više odvojiti i oko čega se prirodno javila neka nova priča koju sam mogla zapisati kroz pjesmu.

“S nekim ljudima klikneš na nultu!”

Nera je zablistala kao simbolična “Tabula rasa” i u spotu u produkciji Cinematica Osijek, pod redateljskom palicom Josipa Grizbahera, Nerinog stalnog suradnika. Art director spota, akademska slikarica, Viktorija Križanović, zaslužna je za idejni i kreativni koncept koji metaforički povezuje četiri elementa i ostavlja širok prostor raznim interpretacijama.

– S nekim ljudima klikneš na nultu, to se dogodilo i s Viktorijom! Imala je ideju koja je na prvu zvučala kao nešto što mi kao mali tim ne možemo – jako složen i teško izvediv koncept koji je ispao nerealno dobro. A o lapsusima koji su nam se na snimanju događali ću jednom drugom prilikom, kroz smijeh priča Nera.

Sjajne vokalne sposobnosti sad pokazuje putem meditativnih “Quarantine Sessiona”

Nakon što je njen aktualni singl Tabula Rasa zaplovio eterom i privukao pažnju radijskih i televizijskih urednika diljem zemlje, Nera je započela sa “Quarantine Sessionima” na svome YouTube kanalu. Meditativnim izvedbama pjesama koje su utjecale na njen razvoj kao izvođača, Nera se približuje svojoj publici i sve više osvaja svojom neposrednošću i sjajnim vokalnim sposobnostima.

Nera je inače u glazbenim krugovima poznata po suradnjama s a cappella sastavom Akvarel, jedanaesteročlanim disco/funk bendom Electric Corn, Krankšvesterom i mnogim drugima. Njeni prvi samostalni glazbeni koraci, kreću se putem žanrova koji se polako, ali sigurno umiljavaju sve široj publici. Na ovaj način Nera želi ostvariti neposredan kontakt sa svojom publikom, gradeći tako jednu potpuno novu vrstu glazbenog iskustva.