Drugo izdanje gastronomske manifestacije „Okusi svijeta“ koja se održava u sklopu 22. MFF-a i ove je godine, takoreći, raspametila domaće
Neobični mirisi privukli građane i turiste do Glazbenog paviljona
VIŠE IZ RUBRIKE

Organizatori Međunarodnog festivala folklora su se i ove godine potrudili stvoriti što sadržajniji program i posjetiteljima su zaista priuštili pravu gastro poslasticu, a sve u cilju bogate kulturne razmjene.
- Okusi svijeta su zapravo nastali kao jedna ideja da pružimo svim građanima i građankama ono što smo mi imali priliku iskusiti. Da probaju neke okuse i recepte koje u svom životu inače možda ne bi imali prilike probati. Neke namirnice i začine ne možete kod nas niti kupiti, dosta toga su grupe donijele sa sobom. Sve recepte koje ćete večeras okusite moći ćete i u naredna dva dana. Kućice će biti otvorene i u četvrtak i petak, istaknula je dopredsjednica festivala i tajnica CIOFF Hrvatske, Kristina Medarić.
Od svega sa šarolikog menija posebno je pohvalila "Kijev tortu" iz Ukrajine, ali i egzotičnu kuhinju Južne Koreje. Žeđ se mogla utažiti osvježavajućim „Chugo' Kalamansi“ sokom s otoka Guama, od citrusa calamondina - križanca patuljaste naranče i mandarine. Nazdravljalo se naravno, sa originalnom meksičkom „Tequilom“.
Osim stranih kulinarskih kreacija, predstavljena je i domaća „Samoborska rudarska greblica“.
- To je jedan stari kolač, gotovo 500 godina. Kada su počeli kopati rude u samoborskom kraju i tamo su se doselili ljudi, tako je nastao taj kolač. Nosili su ga u rudnike gdje su i radili. On se sastoji od dva dijela, a kako je to bilo staro vrijeme kolač je napravljen od osnovnih kućanskih namirnica. Prvi dio je tijesto, drugi dio je punjenje u koje ide glavni sastojak, kravlji sir. Postoje tri vrste greblice i to sir sa orasima, sa zelenjavom odnosno koprivom, blitvom i metvicom te ona sirom i žutom mrkvom, govori vlasnik pekare koja za sada jedina radi taj samoborski specijalitet, Andreas Nikl.
On je ujedno i predsjednik udruge koja će uskoro službeno zaštititi rudarsku greblicu.
- Uskoro ćemo ga zaštititi oznakom geografskog podrijetla. Već smo poslali sve u Bruxelles i sad čekamo odgovor. Kao što su nedavno zaštićeni „Zagorski mlinci“ tako će uskoro biti i naša rudarska greblica, dodao je Nikl.
Svaka grupa odnosno njeni predstavnici najprije su pripremali jelo na kulinarskoj pozornici pod moderatorstvom Sanje Doležal, a da bi ugođaj bio potpun svako je predstavljanje tradicionalnog jela bilo popraćeno jednako tradicionalnim plesom. Grupe plesača pozivale su zainteresirane posjetitelje da im se pridruže na pozornici. Na koncu je tako i bilo, iz čega se da zaključiti da je sve zajedno bila jedna jako zabavna, ali i poučna interkulturalna večer. (ls)