Prvi Karlovački

Nebeski spektakl – meteorski pljusak Perzeidi ili suze sv. Lovre u noći s ponedjeljka na utorak

Autor: Renata Benković

11.08.2019

Karlovac

Meteorski roj Perzeidi ove će godine svoj maksimum aktivnosti imati u noći s ponedjeljka na utorak.

I ove nas godine sredinom kolovoza čeka pljusak zvijezda padalica, zapravo meteorski pljusak ”Perzeidi”, poznat i po nazivu ”suze sv. Lovre”.  No, ovogodišnji pljusak morat će se natjecati s jarkim Mjesecom i to baš u noćima kada će biti najizraženiji.

Meteorski roj Perzeidi ove će godine svoj maksimum aktivnosti imati u noći s ponedjeljka na utorak.

Za promatranje nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje će biti u ponedjeljak od 22 sata do jutra, savjetuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Prognozira se da ćemo moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat.
Meteorski pljusak naziva se Perzeidima, jer se čini kao da izniče iz zviježđa ”Perzej”.

”Perzeidi”, odnosno ”suze sv. Lovre”, koji su najizraženjiji, a možda i najpoznatiji meteorski pljusak, uzrokuje komet Swift-Tuttle odnosno činjenica da se njegova putanja oko Sunca križa sa Zemljinom. Komet Swift-Tuttle obiđe Sunce jednom u 133 godine. Otkriven je 1862. godine kad je na nebu svijetlio jednakom silinom kao i sjajna zvijezda Sjevernjača.

Jezgra kometa ima 26 kilometara u promjeru te mu je putanja precizno određena. Zadnji puta bio je u bliskom susretu sa Zemljom 1992. godine, te će nam na nebu opet zasjati 2126. godine. Kako Zemljina putanja prolazi preko putanje Swift-Tuttle kometa, Zemlja svake godine u srpnju i kolovozu prolazi kroz oblak ”ostataka” koje je Swift-Tuttle ostavio za sobom. Prolaskom Zemlje kroz kometov trag, krhotine i prašina ulaze u Zemljinu atmosferu te zbog trenja koje nastaje dok se kreću kroz atmosferu, u njoj sagorijevaju.

S obzirom na to da je oblak krhotina i prašine gust, na nebu se, gledajući sa Zemlje, vidi ”pljusak” meteora.

Za ovu „nebesku pojavu“ Perzeida, često se koristi izraz “suze sv. Lovre” koji je zapravo postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi „10 Agosto“ opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori, a koji u to doba padaju.

Inače, sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”. Kako god da je sv. Lovro umro, 10. kolovoza slavi se u njegovo sjećanje.

A s obzirom na to da je njegova mučenička smrt tako blizu vrhunca meteorskog pljuska ”Perzeidi”, a razloga za plakanje u njegovu slučaju ima i više nego dovoljno, pljusak se često naziva suzama sv. Lovre.

Hrvatski astronomski savez izdao je i nekoliko uputa za sve one koji će čekati Perzeide, kao bi ih lakše uočili, pa tako savjetuju da ne gledate direktno u radijant – ishodišnu točku meteorskog roja, jer ćete tamo opaziti najmanje meteora.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebo je se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što dublju tamu, a od popratnih „rekvizita“ potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju ćete leći prilikom opažanja. (has)

foto: Šime Barešić

Autor: Renata Benković