Prvi Karlovački

“Ne lutajte okolo sve je u Karlovcu”

Autor: Branko Obradović

17.06.2020

Karlovac

Zvjezdano ljeto 2020. ove godine skromnije i u znaku domaćih snaga

U prostoru Starog grada Dubovca održan je zvjezdani doručak tijekom kojeg je predstavljeno Zvjezdano ljeto 2020. kojim će biti obilježen rođendan grada Karlovca. Bit će održano niz događanja na raznim lokacijama u gradu. Zbog korona krize Zvjezdano ljeto bit će ove godine skromnije, jer su sredstva preusmjerena za gospodarstvo i obrtništvo. Da nije bilo korone, priča Zvjezdanog ljeta išla bi dva, tri koraka prema gore. Ove godine naglasak će biti na domaće snage, koje će dati pun doprinos. Nešto više o programu manifestacije rekla je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

-Ove godine tradicionalno započinjemo Zvjezdano ljeto Ivanjskim krijesom 23. lipnja, kada će biti zapaljeni krijesovi s obje strane Kupe. Tradicija je i povlačenje užeta i vatromet, što će biti upriličeno i ove godine. Zatim nastavljamo s programima na području cijelog grada. Uključene su naše ustanove, zatim prostor igrališta u Šancu, Glazbeni paviljon, a završni dio bit će tradicionalno na Trgu bana Josipa Jelačića. Htjela bih naglasiti da su ovogodišnji program napravili naši volonteri, naše udruge, naši umjetnici, naši glazbenici i rezultat je to zajedničke suradnje i jedne dobre priče. Na Glazbenom paviljonu nastupit će naša Zora, puhači i svi oni koje smo naviknuli slušati, tu je i Međunarodna škola gitare, piano nastupi i sve ono što je vezano uz Glazbenu školu Karlovac. Naravno tu je i Gradsko kazalište Zorin dom, koje će uz svoje predstave imati i gostovanja, kazala je Navijalić.

Zamjenica gradonačelnika posebno je istaknuli središnji program, koji će biti održan od 10. do 13. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića.

-10. srpnja bit će održana utrka Karlovačka milja, a na taj dan je i rođendan Nikole Tesle, pa će biti održan “Tribute to Tesla”. 11. srpnja bit će Karlovački cener, a koncert će održati grupa Novi retro i Davorin Bogović. U nedjelju će biti održan tradicionalni koncert “Gradu za rođendan” u organizaciji Zajednice organizacije amaterske kulturne djelatnosti. Na sam Dan grada bit će 11. Rođendanski bal, a sve će završiti nastupom Mornaričkog orkestra i klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, rekla je Andreja Navijalić.

Direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić istaknula je da je cilj Zvjezdanog ljeta da ponudi ono što je domaće, što je karlovačko.

-Ova situacija u kojoj smo se zatekli primorala nas je da se orijentiramo na lokalne snage, na lokalne vrijednosti, na ono što domaće snage njeguju i da to ponudimo kao nešto karlovačko. To je ono što nas odvaja od ostalih i na to moramo biti ponosni. To je ustvari baza turizma i to doprinosi definitivno održivosti manifestacija. Uz pomoć dionika ponudili smo stvari, koje još nismo imali u Karlovcu. Tako je Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s Udrugom “Bastion” ponudila turističke ljetne ture, koje su jako dobro prihvaćene. Izvukli smo i priču o karlovačkoj gastronomiji. Uvjereni smo da će to zajedno s programom Zvjezdanog ljeta biti i te kako dovoljan razlog da netko sa strane dođe u Karlovac. Ono što nam je najvažnije u organizaciji svih manifestacija je pravo zadovoljstvo lokalnog stanovništva, jer samo zadovoljan stanovnik može biti dobar domaćin. I to je jedna od temeljnih odrednica na kojoj mi temeljimo upravljanje kvalitetom turizma u našoj destinaciji, kazala je Burić.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da će ove godine biti skromnije i da će se voziti slalom, ali da je to prilika da Zvjezdano ljeto probudi u svima inovativnu iskru.

-Drugo Zvjezdano ljeto odvija se u zaista specifičnoj situaciji. Mi smo na razini Grada Karlovca i gradskog proračuna morali znatno smanjiti sredstva za Zvjezdano ljeto, skoro za 80 posto. Bilo je predviđeno milijun kuna, a na kraju će se sve zatvoriti s 200 tisuća kuna. Prije sedam godina krenula je jedna malo b olja priča oko obilježavanja Dana grada. Mi smo to prošle godine zaokružili pričom Zvjezdanog ljeta. Ove godine sve aktivnosti provode domaće snage, ono što je mene posebno razveselilo, da ove godine bez obzira što su sredstva smanjena, svi koji su sudjelovali prošle godine, najavili su da žele sudjelovati i ove godine. To je ustvari temelj da će naše Zvjezdano ljeto postati danas, sutra jedna i van granica poznata manifestacija, jer je u temelju ljubav prema svom gradu. Želja svih naših institucija, udruga civilnog društva, kulturnih amatera i naših zabavljača da daju nešto što će biti važno za nas u gradu i šire, istaknuo je Mandić.

Autor: Branko Obradović