Udruga slijepih Karlovačke županije

"Naučit ću te kako da budemo jednaki"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Edukativni program

    U sklopu projekta pod nazivom „Naučit ću te kako da budemo jednaki”, predstavnici Udruge slijepih Karlovačke županije posjetili su Osnovnu školu Švarča.

    -Edukativni program bio je namijenjen djeci od 4. razreda, te djelatnicima Škole. S obzirom da se radi o najmlađima, sam program, prilagođen je uzrastu, te su uz igru i smijeh djeca upoznata sa životom slijepih osoba, ali i načinom kako pristupiti i pomoći slijepoj osobi ukoliko bude potrebno. Kako su i naglasile djelatnice Škole, okupljeni mališani nemaju se prilike svakodnevno sretati sa slijepom osobom, te je ovakav oblik edukacija iznimno bitan.

    Projekt Udruga financira iz vlastitih izvora, s obzirom da je edukacija i senzibilizacija jedna od osnovnih aktivnosti Udruge. Projekt je u prethodnoj godini financiran od strane Karlovačke županije čime su stvoreni potrebni preduvjeti za daljnju provedbu. Opći cilj projekta je poboljšanje kvalitete života slijepih osoba, dok su specifični ciljevi projekta uključivanje i međusektorska suradnja u cilju demokratizacije društva i ostvarivanja temeljnih građanskih prava za osobe s invaliditetom, uključivanje djece i mladih u neformalne oblike obrazovanja s ciljem poticanja senzibilizacije i ranog uključivanja u aktivno građanstvo, širenje volonterske mreže i uključivanje volontera s naglaskom na prihvaćanje i senzibilizaciju naspram slijepih osoba. Poseban naglasak stavljen je na edukaciju djece i mladih kako bi se na oblik diskriminacije koji proizlazi iz neznanja utjecalo u što ranijoj fazi, kada se najlakše usvajaju nova znanja i vještine te stvara sklop razmišljanja, poručuje voditeljica projekta Josipa Stanešić