Natjecanje mladih u poznavanju prve pomoći u OŠ Banija

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac danas u Osnovnoj školi Banija organizira 16. Gradsko natjecanje mladih.

  -Danas smo na gradskom natjecanju podmlatka i mladih osoba u poznavanju prve pomoći. To je tradicionalno natjecanje Hrvatskog crvenog križa koje se provodi na lokalnim razinama. Ovdje, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Karlovac natječu se dvije ekipe mladih iz Medicinske škole i Gimnazije i šest ekipa podmlatka iz osnovnih škola, pri čemu dvije ekipe imamo iz OŠ Banija, a po jedna ekipa sudjeluje iz osnovnih škola Dragojle Jarnević, Dubovac, Grabrik i Draganić. To su mladi koji se nekoliko mjeseci pripremaju za ovaj vid natjecanja, pri čemu im pomažu mentori i mi kao organizatori, istaknula je Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac.

  Naglasila je kako je smisao svega druženje mladih, da se u njima probudi onaj humani dio koji će im trebati za nastavak njihovog života, kako bi osjetili ljudsku potrebu pomoći nekome.

  Natjecanje se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a učenici u praktičnom dijelu moraju primjerice znati prepoznati i sanirati rane, opekotine, srednjoškolci moraju znati i reanimirati…. pri čemu im pomažu „manekeni“ na kojima pokazuju stečena znanja. U natjecanju ukupno sudjeluje 40 natjecatelja, a osim njih tradicionalno prisutni su i liječnici, tehničari, volonteri, članovi povjerenstva, logistika…, ukupno oko stotinjak ljudi.

  Natjecanje je otvorenim proglasila zamjenica gradonačelnika, Andreja Navijalić koja je svima poželjela da što uspješnije prezentiraju sve što su naučili.

  Pobjednička ekipa ide na međužupanijsko natjecanje koje će biti održano 06. travnja u Korenici. (sl)

  Foto: I. Čepurkovski