Prvi Karlovački

Nastupi KUD-a i predavanja o plesu, glazbi i narodnim običajima u Zavičajnom muzeju Ozalj

Autor: Ivana Ivandić

06.05.2022

Kultura

U sklopu 27. Edukativne muzejske akcije Zavičajni muzej organizirao je zanimljiv program.

Tema ovogodišnje 27. Edukativne muzejske akcije je ples, pa će se u Zavičajnom muzeju Ozalj održati prigodni plesni nastupi, ali i predavanja o povijesti glazbe i plesa.

Program započinje nastupom KUD-a “Sveti Juraj” Draganić i to dječjih folklornih sekcija, starije pod nazivom “FIJOLICE” i mlađe sekcije “JURIĆI” u subotu, 7. svibnja, u 18 sati.

Zatim slijede tri predavanja. Prvo je predavanje “Ples i narodni običaji uz Kupu” – O “tancanju” i narodnim običajima od Trga do Draganića” koje će održati muzejski pedagog Željko Juriša.

-Predavanje se odnosi na vrste i oblike plesa te običaje oko priprema zabava na kojima su se ovi plesovi plesali, a danas ih možemo vidjeti kroz aktivnosti KUD-ova, navodi muzejski pedagog Juriša.

Drugo je predavanje “Život uz ples na ozaljskom dvoru” koje će održati kustos Stjepan Bezjak. Predavanje će pratiti razvoj glazbe i plesa u srednjem vijeku, utjecaj plesa na društveni život plemstva s primjerima iz života Zrinskih u Starom gradu Ozlju.

Ples se pojavljuje od najranijih dana i možemo ga pratiti kroz arheologiju, a o tome će predavanje “Arheologija plesa” održati arheolog i dokumentarist Miroslav Razum.