Prvi Karlovački

Nastavljaju se radovi na sanaciji mrtvačnice Židovskog groblja u Karlovcu

Autor: Renata Benković

26.10.2020

Karlovac

Vrijednost aktualnog građevinskog zahvata je 433.245 kuna od čega je 300 tisuća kuna iz sredstava Ministarstva kulture i medija

Nastavljaju se radovi na konstruktivnoj i građevinskoj sanaciji mrtvačnice na Židovskom groblju. Radovi su ovih dana nastavljeni sanacijom fasade i izmjenom stolarije prozora i ulaznih vrata čime će se završiti obnova vanjskog plašta objekta i osigurati njegova otpornost na negativni utjecaj vlage. Vrijednost aktualnog građevinskog zahvata je 433.245 kuna od čega je 300.000 iz sredstava Ministarstva kulture i medija, navodi u priopćenju Grad Karlovac.

Podsjećaju da su već ranije izvedeni određeni građevinski zahvati na mrtvačnici Židovskog groblja u Karlovcu, jer je zbog oborinskih voda bila ugrožena statička sigurnost, te je bilo potrebno izvesti sanaciju temelja i usmjeriti oborinske vode na način da više ne ugrožavaju objekt.

Također, krovište je zbog dotrajalosti predstavljalo opasnost za objekt zbog utjecaja vlage na zidove. Unutrašnjost objekta je bila u lošem stanju također zbog utjecaja vlage kako oborinske tako i loše hidroizolacije objekta.

Do sada su izvedeni radovi na sanaciji temelja, sanaciji krovišta kroz uređenje odvodnje, izvedeni su radovi na uređenju čestice, odnosno odvodnji, izvedena je statička stabilizacija objekta ugradnjom betonskih vijenaca s metalnim sponama, sanacija unutarnjih zidova, skidanje stare žbuke i nanošenje nove te izrada betonske podloge, odnosno podne ploče u unutrašnjosti.

Slijedi nastavak radova u idućoj godini, odnosno uređenje unutrašnjosti objekta i vraćanje izvornih oslika na stropove i zidove mrtvačnice. Radovi se izvode u suradnji i pod konzervatorskim nadzorom jer se radi o objektu u zoni zaštite.