Prvi Karlovački

Nastavljaju se aktivnosti Volonterskog centra Kupa

Autor: Marta Marinović

21.01.2021

Mozaik

Novi projekt će pridonijeti informiranju i promociji volonterstva među ruralnim stanovništvom, prije svega, Netretić i Pokupsko, a zatim Rečica, Ozalj i Žakanje

LAG Vallis Colapis i ove godine nastavlja praksu te zadovoljava potrebu koja postoji na terenu za sustavnim educiranjem, informiranjem, savjetovanjem i stvaranjem sustava podrške na terenu za razvoj volonterstva u ruralnim zajednicama. Time se stvara prilika mladima za volontiranje te za poboljšavanjem njihovih vještina i znanja.

Projekt će pridonijeti informiranju i promociji volonterstva među ruralnim stanovništvom, prije svega, Netretić i Pokupsko, a zatim Rečica, Ozalj i Žakanje, te ostalih općina s područja Karlovačke i Zagrebačke županije. Kroz informiranje i promociju, ruralno stanovništvo (uključujući velikim dijelom mlade) će biti osviješteno o važnosti vrednovanja volonterskog angažmana u OCD-ovim te stavljanja u zakonski okvir Zakona o volonterstvu. Tako će mladi, s posebnim fokusom na učenike, biti informirani o volonterstvu, mogućnostima koje ono nudi za njih te vrednovanju volontiranja kroz Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem. Dugoročno će to povećati broj mladih koji su osviješteni o važnosti volontiranja te će se povećati broj mladih koji volontiraju. Nadalje, provođenjem pomoći u učenju unaprijediti ćemo aktivnosti škola te mogućnosti za volonterski angažman pojedincima. Kroz provedbu pomoći u učenju se očekuje da će učenici primatelji instrukcija biti uključeniji te da će lakše svladavati gradivo. Prilika je to i nezaposlenim učiteljima da steknu iskustvo u radu s djecom. Također ćemo provesti istraživanja, čime ćemo dobiti jasniju i točniju sliku o potrebama naših korisnika kao i vrijedne podatke za buduće planiranje.

LAG Vallis Colapis u ovom projektu ima 8 partnera: Grad Ozalj, Općina Žakanje, Općina Netretić, Općina Pokupsko, Osnovna škola „Slava Raškaj“ Ozalj, Osnovna škola Žakanje, Osnovna škola Rečica, Osnovna škola Netretić i Centar za socijalnu skrb Karlovac. Nastavljena je suradnja s općinama i gradovima u ruralnom području u radu Volonterskog centra Kupa, a ovim projektom također nastavljamo unaprjeđivati stvoreni sustav podrške na terenu kao važan element djelovanja u ruralnim sredinama. Prva godina dvogodišnjeg programa traje od 1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2021., ukupne je vrijednosti 95.000,00 HRK i financira ga Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz natječaj za financiranje Lokalnih volonterskih centara.

S obzirom da promoviramo volonterstvo i prilike za volontiranje, pozivamo zainteresirane da nam se jave ukoliko žele sudjelovati u provedi projekta kroz volonterski rad na jednoj od četiri volonterske pozicije koje su nam otvorene u sklopu projekta: Asistent_ica za pomoć u učenju: organiziranje i provođenje aktivnosti, radionica i webinara za učenike/mlade; Asistent_ica u edukaciji: pomoć u provođenju edukacija za učenike/mlade uz mentorstvo voditelja projekta, Koordinator lokalnih volonterskih akcija: pomoć i podrška volonterima i organizatorima volontiranja u provođenju volonterskih akcija; Promotor u zajednici: dijeljenje informacija – stvaranje sadržaja za društvene mreže i mrežnu stranicu. Molimo sve zainteresirane neka nam se jave na dinko.duric@vallis-colapis.hr, dok učenike, mlade, sadašnje i buduće volontere, organizatore volontiranja i one koji će to tek postati, koordinatore volontera educirane u sklopu prijašnjih projekata na području volonterstva pozivamo da se uključe u aktivnosti projekta!, ističe LAG Vallis Colapis.