Prvi Karlovački

Nastavi li se rastući tempo zaraze, Stožer CZ Karlovačke županije kreće sa restriktivnim mijerama

Autor: Renata Benković

20.10.2020

Karlovac

Uređeno je šest soba, u koje će se ako zatreba, smjestiti 50-tak korisnika Domova za stare i nemoćne, kako bi se rasteretio bolnički sustav, koji je na granici kapaciteta

U posljednjih 14 dana u Karlovačkoj županiji imamo 310 novooboljelih osoba od COVID-19, rekla je danas na početku konferencije za novinare načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar. Iako je broj dnevno oboljelih, ako izuzmemo tri dana krajem prošlog tjedna, u prosjeku manji od dvadeset te ako nastavimo ovakvim rastućim tempom, Stožer naše županije morat će donositi restriktivnije mjere, naglasila je i dodala.

-Resrtiktivnije mjere će se donositi prije svega zbog zašite zdravlja svih, ali tu onda dolazimo do velikog problema, zaštite i očuvanja radnih mjesta. U pitanje će doći veliki broj radnih mjesta uslužnih i ugostiteljskih objekata. To jednostavno znači da će brojni ugostitelji smanjiti opseg posla, a time će doći do viška zaposlenika i otkaza. Ne želimo, da nam se dogodi situacija kao od jučer u Sloveniji, gdje su zatvorene sve škole, svi kafići i ugostiteljski objekti. Da epidemiološka situacija ne bi eskalirala, apeliram na sve nas, da se pridržavamo propisanih mjera, da ih poštujemo kako bi prvenstveno očuvali vlastito zdravlje i zdravlje svoje obitelji, a posljedično i sva radna mjesta, naglasila je načelnica Hajsan Dolinar.

Konferencija za novinare održana je u prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, jednom od tri izdvojene izolacijske jedinice, namijenjene smještaju asimptomatskih i lakše bolesnih COVID pozitivnih pacijenata iz Domova za starije i nemoćne osobe. U ovom prostoru u posljednjih par dana uređeno je šest soba, u koje će se ako zatreba smjestiti 50-tak korisnika domova za stare i nemoćne, kako bi se rasteretio bolnički sustav,koji je na granici kapaciteta.

-U OB Karlovac danas je 37 ležećih pacijenata što je i više od potrebnog kapaciteta, a veliki broj ih je asimptomatski i lakše bolesno, koji se u svoje Domove još ne mogu vratiti, pa smo za njih osigurali primjereni smještaj u jednom od tri izolacijske jedinice. Jedna je ova u Jaškovu, u završnoj fazi uređenja i atestiranja je i bivša Vojna ambulanta u Zvijezdi te prostor objekta u Zorkovcu, kaže Hajsan Dolinar.

-Uz suglasnost Ministarstva zdravstva u ovim objektima radit će, ako se za to ukaže potreba, 11 medicinskih sestara/tehničara, 14 njegovateljica iz Domova za stare i nemoćne, te od ukupno 75 timova liječnika obiteljske medicine, po jedan liječnik, koji će svaki dan imati 24-satno dežurstvo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić među ostalim je rekao da se u „drive inu“ na dnevnoj bazi u prosjeku uzme od 100 do 150 uzoraka i objasnio zašto više nema u javnosti određenih informacija vezano za novozaražene osobe.

-Posljednjih dana imali smo puno upita zašto više ne objavljujemo podatke iz kojih gradova i općina dolaze novozaražene osobe, kaže ravnatelj. Apeliram na javnost da uzmu u obzir da mi nalaze ponekad dobivamo oko 22 ili 23 sata, a kako naše izvješće ide oko 9 sati idućeg jutra, dio posla jednostavno se fizički ne stigne obraditi do zakazanog roka, jer naši epidemiolozi rade i više od 12 sati dnevno, s tim da počinju oko 5 ujutro, a u najboljem slučaju radni dan im završava oko 23 sata pa i kasnije. Zato molim javnost za razumijevanje i strpljenje, jer ionako svaku obrađenu informaciju tijekom dana „pustimo van“.

Još jednom je i Zoretić pozvao građane na dosljedno pridržavanje svih epidemioloških mjera, zbog zašite starije populacije i ugroženih skupina u društvu.