Naši poduzetnici planiraju sljedeće godine rast, ali isto tako veliki rat za djelatnike jer je prisutan nedostatak gotovo svih radnika, istaknuo je predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman

Nastavak pozitivnih trendova, nova zapošljavanja i rast plaća u sljedećoj godini

VIŠE IZ RUBRIKE

    Poslovna očekivanja u 2020. godini bila su tema svečane sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac u proširenom sazivu održane u srijedu. Govoreći o poslovnim očekivanjima, predsjednik Županijske komore Karlovac, Zlatko Kuzman najavio je nastavak pozitivnih trendova i u idućoj godini.

    -Naši poduzetnici za sljedeću godinu planiraju daljnja zapošljavanja, što je za širu javnost možda najvažnije. Od anketiranih, 75 posto poduzetnika izjasnilo se da će primati nove radnike sljedeće godine, a pritom će se njih 58 posto orijentirati isključivo na domaće radnike, a 17 posto ih već misli da će morati zapošljavati i strane radnike. To je naročito aktualno u graditeljstvu. Mi ćemo sljedeće godine od Europske unije dobiti 19 milijardi kuna za financiranje  naših projekata koji su već ugovoreni za iduću godinu, znači bit će potrebno jako puno građevinske operative. Slično planiraju i ugostitelji, pa i svi ostali već imaju velikih problema s radnicima. Tako da naši poduzetnici planiraju rast sljedeće godine, ali isto tako veliki rat za djelatnike jer je prisutan nedostatak gotovo svih radnika, istaknuo je između ostalog.

    Naglasio je kako imamo rekordno nisku nezaposlenost, ali kako ipak još na burzi postoje ljudi koji bi se možda trebali prekvalificirati i dodatno angažirati na nekim poslovima koji nisu strogo u okviru njihovih zanimanja, te će se iduće godine pružiti prilika i za takve ljude.

    -Planira se naravno i rast plaća u idućoj godini, najavio je optimistično Kuzman. (sl)

    Foto: (ič)