Prvi Karlovački

Nasilje je društveni problem, stoga zajedno prekinimo šutnju!

Autor: Marta Marinović

22.09.2020

Mozaik

Na današnji se dan, 22. rujna, obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“,  izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola.

Sam naziv projekta, pa tako i novog spota „Lily“, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom 15. listopada 2004. godine.

Projekt „Lily“ se kroz niz aktivnosti, kontinuirano provodi od 10. lipnja 2019. godine diljem Hrvatske s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata, kako bi pronašli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.

Novi spot kao nastavak projekta „Lily“

U sklopu projekta „Lily“ ovoga puta pristupilo se, kroz izradu videospota, usmjerenom prema senzibilizaciji osoba muškoga spola. Cilj ovogodišnje kampanje je poticanje dječaka i muškarca na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancijekao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja.

U vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem. Zato se nastoji upravo ovim spotom potaknuti na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

Koliko je bilo slučajeva nasilja u obitelji tijekom 2020.?

Statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 11% manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5.623 počinitelja, što je za 1.133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Također, u prvih osam mjeseci ove godine policija je evidentirala 1.005 kaznenih djela Nasilje u obitelji što je za 42% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri.

Ako u svojoj blizini primjetite da netko trpi prijetnje ili zlostavljanje, prijavite nasilje pozivom na broj 112. Također, u ostalim situacijama možete putem on line aplikacije prijaviti zlostavljanje djece Red Button ili poslati poruku putem elektronske pošte policija@mup.hr.